2018. Április 21. 7:44

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Az USA-ban kevesebb energia és több megújuló energia fogy


Az USA-ban kevesebb energia és több megújuló energia fogy

Az USA-ban kevesebb energia és több megújuló energia fogyTavaly az Egyesült Államokban kevesebb szén és kőolaj fogyott, mint a megelőző évben, viszont határozottan nőtt a szélenergia fölhasználása.

Ezzel párhuzamosan a gázfölhasználás is mérséklődött, a nap-, víz- és geotermikus energia iránti igény viszont minden korábbinál magasabb volt a Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) legfrissebb jelentése szerint.

Az energia iránti igény igazodott a gazdasági aktivitáshoz, vagyis csökkent a tavalyi évben, amint a gazdaság teljesítménye is. Az energiatakarékos eszközök és járművek alacsony fűtőanyag felhasználása tovább csökkentette az energia iránti igényt – jelentette ki A. J. Simon, az LLNL energia-szakértője. Az USA tavalyi 94,6 kvatrillió BTU (British Termal Unit = 1055,05585 joule) energiafelhasználása közel 5 százalékkal csökkent a két évvel ezelőtti 99,2 BTU-hoz képest.

A háztartások és a kereskedelem energiaigénye minimális mértékben csökkent, az iparé azonban 2,16, a közlekedés pedig csaknem 1 BTU-val. Ezzel szemben a szélenergia felhasználása csaknem 40 százalékkal, 0,7 BTU-ra emelkedett a 2008-as 0,51 BTU-ról. A széllel termelt energiának csaknem az egésze közvetlenül az elektromos hálózatba került, s így csökkenhetett a szén szerepe az elektromos áram termelésében. A szélenergia térhódítása még nem fejeződött be, hiszen a rekord tavalyi évet 2010-ben nagy valószínűséggel minden korábbi csúcsot meg fog dönteni az iparágba fektetett új tőke nagysága.

Forrás: www.sciencedaily.com

 Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*