2018. Április 19. 15:32

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Brüsszel figyelmeztette hazánkat a megújuló energiakoncepció hiányára


Brüsszel figyelmeztette hazánkat a megújuló energiakoncepció hiányára

Brüsszel figyelmeztette hazánkat a megújuló energiakoncepció hiányáraHazánk annak ellenére nem készítette el a megújuló energia nemzeti cselekvési tervét, hogy az eredeti, június 30-ikán lejáró határidőt három hónappal meghosszabbította a Bizottság.

Négy másik uniós tagállam mellett hazánkat is figyelmeztette az Európai Bizottság, hogy szeptember 30-ikán lejárt a megújuló energia nemzeti cselekvési terv elkészítésére adott, s júniusban három hónappal meghosszabbított határidő.

Hazánk korábban vállalta, hogy a teljes energiafelhasználásának legkevesebb 13 százalékát megújuló energiából fogja fedezni 2020-ban, s ennek mikéntjét kellene tartalmaznia a nemzeti cselekvési tervnek. A magyar vállalás alatta marad az unió 20 százalékos átlagának, de így is komoly erőfeszítéséket kell tenni az államnak, hogy sikerüljön ez évtized végére teljesíteni a vállalást, hiszen tavaly a teljes energiafelhasználásnak mindössze 7,3 százaléka származott megújuló energiából.

A mostani hivatalos figyelmeztető levél az uniós eljárási rend első lépcsője, s amennyiben a Bizottság nem kap kielégítő választ felhívására, úgy már indoklással együttes véleményét juttatja el a magyar kormányhoz Brüsszel. Miután az ilyen jellegű vállalások nemcsak politikai, hanem jogi kötelezettségek is, az Európai Bizottság akár az Európai Bírósághoz is fordulhat a cselekvési program elmaradása esetén.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*