2018. Április 20. 10:32

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Törvény születik a megújuló energiáról


Törvény születik a megújuló energiáról

Törvény születik a megújuló energiárólA megújuló energiaforrások elterjedését szolgáló törvényjavaslat kidolgozását kezdi meg az év második felében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkárt, aki a Magyar Termálenergia Társaság VII. Nemzetközi Geotermikus Konferenciáján beszélt arról, hogy egységes megújuló törvényt alkotnak. A jelenleg több mint 120 különböző jogszabályban elszórva találhatók a rendelkezések rendszere átláthatatlan, alkalmazása a termelők és a hatóságok számára is nehézséget jelent, ezért időszerű a törvény megalkotása.

A szabályozás egyszerűsítésétől azt várják, hogy javítsa hazánk versenyképességét a beruházásokért folyó vetélkedésben. Ennek alapját az a már megindult folyamat adja amelynek végcélja a technológia típusonként és méretkategóriánként differenciált átvételi ár bevezetése, a megújuló és alternatív energiaforrások átvételi támogatásának átalakítása.

Az államtitkár szerint Magyarországon komoly tartalékok vannak a geotermikus energia szerepének növelésében, az ebből előállított energia mennyisége tíz év alatt megnégyszereződhet, s a lakossági és közintézményi hőtermelésben a tavalyi 12 százalékról 2030-ra 32 százalékra növelhető a megújulók részaránya.

A készülő Nemzeti Energiastratégia a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének kiemelt eszközeként kezeli a megújuló energiaforrások részesedésének növelését; a megújuló energia leggazdaságosabban a hőtermelésben hasznosítható, így elterjedésének elősegítése leginkább a hasznos hő előállításában és a közösségi célú felhasználásban indokolt.

Forrás: NFMHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*