2018. Április 21. 7:40

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek LMP: megújuló energiát atom helyett


LMP: megújuló energiát atom helyett

LMP: megújuló energiát atom helyettA megújuló energiára kellene építeni az atomenergia helyett. Ahogy azt kormányközeli szakemberek is állítják, hiba Paks két újabb blokkal történő bővítése – állatja legfrissebb közleményében a  Lehet Más a Politika (LMP).

Az LMP bízik abban, hogy az Orbán-kormány is belátja, hogy a paksi atomerőmű két új blokkal tervezett bővítésére fordítandó pénzt sokkal inkább a megújuló energiák támogatására és az energiahatékonysági lehetőségek kiaknázására kellene fordítani, nem pedig egy drága és kockázatos technológia mesterséges életben tartására.

A párt arra is fölhívja a figyelmet, hogy "az elmúlt hetekben és hónapokban több kormányoldalhoz közelálló véleményt is megismerhettünk, mely szerint a paksi atomerőmű két új blokkal tervezett bővítése gazdaságilag nem indokolt, megkérdőjelezhető".

Az LMP a Paks közelében szombaton történt 2,8 erősségű földrengés kapcsán elismeri, a jelenlegi esemény nem jelentett veszélyt a paksi atomerőműre, azonban nyomatékosította, komolyan kell venni az erőművel kapcsolatos biztonsági kérdéseket. Az LMP hiányosnak tartja a tájékoztatást az erőmű állapotáról.

Az ökopárt számára a földrengés kétségeket vet fel a jelenleg zajló Célzott Biztonsági Felülvizsgálattal kapcsolatban is, amely abból a megállapításból indul ki, hogy a "paksi telephelyen és környezetében a pannon rétegekben lévő szerkezetek igen nagy valószínűséggel nem aktívak". Bár az 1990-es években az erőmű átesett egy földrengés-biztonsági megerősítésen, amely javította az eredetileg földrengésekre nem tervezett létesítmény ellenállóképességét, a megerősítés nem volt teljes körű.

Az LMP szerint továbbra is vannak olyan épületrészek, amelyek nincsenek hatos, vagy annál erősebb földmozgásokra méretezve, ezek pedig veszélyt jelentenek a megerősített szerkezeti elemekre is.
Mindezek figyelembevételével lehet csak dönteni a közel 30 éve, nyolcvanas évek szovjet technológiája alapján épült kiöregedett blokkok üzemidejének meghosszabbításáról, vagy a kormány által erőltetett új blokkok építéséről – vélte az LMP.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*