2018. Április 21. 13:37

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Mennyi megújuló energia van a Dél-Dunántúlon?


Mennyi megújuló energia van a Dél-Dunántúlon?

Mennyi megújuló energia van a Dél-Dunántúlon?Uniós projekt keretében mérik föl a Dél-Dunántúlon a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket, a programban Közép-Európa öt régiója vesz részt.

A 2011 és 2014 között zajló Vis Nova - Új erő - elnevezésű, 2,7 millió euró összköltségű projektben német, osztrák és lengyel szervezetek mellett Magyarországról a Dél-Dunántúli Terület- és Gazdaságfejlesztő Nkft. és a szekszárdi önkormányzat vesz részt.

A pécsi székhelyű cég 189 ezer euró támogatást fordíthat energiahatékonysági tervek elkészítésére és elfogadtatásra - mondta az MTI-nek a projekt szekszárdi ismertetőjén Hölbling Emőke projektmenedzser. A cég emellett felmérést készít a megújuló energia kihasználásának dél-dunántúli lehetőségeiről, amelynek eredményét, a demográfiai, gazdasági, energiafelhasználási adatokból álló bázist 2012 tavaszán hozzák nyilvánosságra.

A projekt végén, várhatóan 2013-ban szintén pécsi székhellyel létrehoznak  egy ún. energiakompetencia központot is, amely az energiahatékonysági pályázatokhoz ad tanácsokat a régió vállalkozásainak és önkormányzatoknak: elsősorban a termálvíz és a napenergia kihasználása lehet jelentős.

A Vis Nova emellett egy megújuló energiára épülő beruházást is támogat a régióban; Szekszárd 300 ezer eurós támogatást nyert el a városi sport- és szabadidőközpont fűtéskorszerűsítésére. Ennek során a közelben épülő termálfürdő vizét használják majd fűtésre. Csillag Balázs, a létesítmény igazgatója szerint az eddigi évi 10,5 millió forintos fűtési költségből 7,5-8 millió forintot takaríthatnak meg.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*