2018. Április 22. 12:47

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Új szövetség a megújulókért


Új szövetség a megújulókért

Új szövetség a megújulókértNovember 11-én megalakult a hazai megújuló energia szövetségeket tömörítő Magyar Megújuló Energia Platform (MEP). Tagjai az uniós érdekképviseleti tagsággal rendelkező hazai megújuló iparági szövetségek és Regionális Energiagazdasági Kutatóintézet.

A Glattfelder Béla vezette platform legfőbb célkitűzése, hogy a megújuló energiaforrások hasznosítását hazánkban előmozdítsa. Ennek érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kíván kötni a megújuló energiaforrások hasznosításában hatáskörrel rendelkező valamennyi minisztériummal, különösképpen a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervért (NCST) felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM).

Az NCST-ben a magyar kormány célul tűzte ki a Megújuló Energia Tanács (MET) létrehozását. A platform készen áll arra, hogy a MET szakmai oldalát adja. Ennek során támogatni kívánja a klíma védelemmel, a megújuló energiaforrások hasznosításával, az energia hatékonysággal és az energiatakarékossággal kapcsolatos hazai és európai jogalkotást, közre kíván működni ezen jogszabályok végrehajtásában, a pályázati felhívások előkészítésében és az elért eredmények értékelésében. Végül kezdeményezi a megújuló energiaforrások hasznosításáról szóló törvény megalkotását, s ennek érdekében vitairatot kíván kibocsátani.

A platform üdvözli a kormánynak az NCST végrehajtása érdekében tett erőfeszítéseit, a támogatási forrásoknak az Új Széchenyi Terv keretében való jelentős mértékű bővülését, de szükségesnek tartja a még nagyobb állami szerepvállalást. A platform szerint az államnak nem csak a támogatási források további bővítésével kell előmozdítani az NCST teljesítését, hanem jó példával kell elöl járnia az állami és önkormányzati intézmények energia hatékony átalakításával, a megújuló energiák sokkal nagyobb mértékű hasznosításával. A Platform sürgeti a megújuló erőforrásokkal előállított villamos energia kötelező átvételéről szóló új, az eddigieknél ösztönzőbb szabályozás megalkotását.

Így válhat lehetségessé az import energiától való függőség csökkentése, s így jöhetnek létre új hazai munkahelyek. A megújuló energiákba való befektetés úgy segíti elő a gazdaság növekedését, hogy eközben nem veszélyezteti annak pénzügyi vagy ökológiai fenntarthatóságát.

Forrás: REECO HungaryHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*