2018. Május 21. 15:06

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Elfogytak a kormányból a megújuló energia szakemberek


Elfogytak a kormányból a megújuló energia szakemberek

altA miniszterelnökhöz írt levélben fejezte ki aggodalmát a Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ), mert négy szakpolitikus távozott a kormányból.

A szövetség levelében emlékeztet arra, hogy a közelmúltban távozott posztjáról Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, Bencsik János államtitkár, Olajos Péter helyettes államtitkár, valamint Gémesi Zsolt főosztályvezető, ami felveti a szakpolitikusok döntéseiben szerepet játszó okok felderítésének szükségességét.

A szakemberek hiánya miatt gazdasági lehetőségeket szalaszt el az ország – áll az MTI-hez lejuttatott állásfoglalásban. Az energetikával kapcsolatos jogszabályok előkészítése és megalkotása ugyanis, – hasonlóan az elmúlt 6–7 évhez – nem támogatja maradéktalanul az ország lehetőségeinek kiaknázását.

Az MMESZ emlékeztet arra, hogy felajánlotta segítségét és közreműködését a hagyományos és a megújuló energetikai szakterületek és a politikai irányítás összehangolásában, hangsúlyozva, hogy az ország számára még kiaknázatlan és kevésbé felismert tartalékok rejlenek a megújuló források hasznosításában. Az energetikai intézkedések eredményességét segítené, ha a szakmát jobban bevonnák a jogalkotásba és a jogalkalmazásba.

Balogh László, a szövetség elnöke az MTI-nek kifejtette, az MMESZ hagyományos és megújuló energetika fejlődését szolgáló célkitűzései egybeesnek az uniós direktívákkal, amelynek gyakorlati megvalósítása az ország elemi érdeke. Jelenleg ezek teljesülését akadályozza, hogy a vonatkozó jogszabályok nem elég átláthatóak, nem mindenkire vonatkoznak egyformán, és nem feltétlenül teljesül az az elvárás, hogy szakmai kérdésekről szakmai, és ne politikai szinten hozzanak döntést.

A szakember szerint a kiszámíthatatlan gazdasági környezet miatt nem tudja kiaknázni Magyarország a megújuló energiaforrások elterjedése és az ezt ösztönző uniós támogatások adta lehetőségeket. Példaként említette, hogy miközben Csehország élni tudott a globalizáció adta lehetőségekkel és ráállt az energetikai gépgyártásra, addig a hazai szakvezetés még nem lépett ezen a területen. Pedig Magyarország is már évek óta gyárthatna és exportálhatna biomassza kazánokat, fűtőműveket, turbinákat és egyéb, megújuló energiaforrásokat hasznosító, továbbá biogáz-termelő és -hasznosító berendezéseket.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*