2018. Május 20. 12:15

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Lakossági program a megújuló energiákról


Lakossági program a megújuló energiákról

Lakossági program a megújuló energiákrólA lakosság komolyan érdeklődik a megújuló energiák (a legtöbben a napkollektorokat és napelemeket ismerik) iránt és használja is azokat, vannak azonban olyan berendezések, technológiák amelyek népszerűsítésre szorulnak - derül ki a Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) ezer fő bevonásával végzett reprezentatív felméréséből.

A a megújuló energiaforrásokat bemutató "Megújulók Ünnepe 2011" rendezvény az elmúlt év őszén az ország hét nagyvárosába – Győr, Veszprém, Szeged, Debrecen, Kecskemét, Pécs, Miskolc – látogatott el. Ezt követően felmérést is végeztek a kampány hatékonyságáról – foglalta össze a lényeget Balogh László, az MMESZ elnöke.

Az energiatakarékossági ismeretekről a 25-59 éves, legalább középfokú végzettségű embereket kérdezték. A válaszadók 52 százaléka a legkézenfekvőbb energiatakarékos módszernek az energiatakarékos, illetve LED égőket tartja. Az energiatakarékos technikai berendezéseket 35 százalék, a házak külső hőszigetelését és a nyílászárócserét a megkérdezettek 31 százaléka említette.

Az energiatakarékos és megújuló energiát hasznosító berendezésekről a tájékoztatást rendkívül fontosnak tartja a célcsoport, és abban is szinte mindenki egyetértett, hogy már a gyermekeket meg kell ismertetni a megújuló energiaforrásokkal, hogy később környezettudatosabban éljenek.

A válaszadók szinte kivétel nélkül úgy vélekedtek, hogy elsőre komoly anyagi beruházást jelent a háztartások számára egy megújuló energiát hasznosító készülék. A válaszadók 84 százaléka tervezi, hogy a jövőben megújuló energiát hasznosító berendezést vásárol.

A felmérésből kiderült, hogy azok, akik találkoztak a kampánnyal, környezettudatosabbnak mutatkoznak, magasabb arányban gyűjtik szelektíven a szemetet, ügyelnek az olaj és gyógyszer szakszerű elhelyezésére.

Terbe Zoltán, az MMESZ főtitkára hangsúlyozta: az energiatakarékos berendezéseket - napkollektorok, napelemek - a megkérdezettek több mint 90 százaléka ismeri, de nem tud a többség beruházni, mert legtöbb berendezés megtérülési ideje akár a 20 évet is elérheti.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*