2018. Május 22. 6:24

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Európában szerelték fel az új napelemek kétharmadát


Európában szerelték fel az új napelemek kétharmadát

2011-ben a világszerte üzembe helyezett napelemes kapacitás kétharmada, 18,5 GW Európára jutott. A kontinens teljes napelemes kapacitása 52 GW értéket ért el. Az így előállított energia elegendő lenne egy Ausztriáéval azonos elektromos energia igényű ország ellátására, ami az Európai Unió elektromos energia igényének 2%-a.

Ezek a megállapítások is szerepelnek az Európai Bizottság Közös Kutatási Központjának (The European Commission’s Joint Research Centre) a napelemes energiatermelés 2012. évi helyzetéről készült tanulmányában (2012 Photovoltaics Status Report). A tanulmány összefoglalja és értékeli a világszerte megfigyelhető folyamatokat a gyártás, a politika és a piaci megvalósítás területén.

Az elmúlt 10 év során a PV ágazat Európában évente átlagosan 40%-kal bővült , a termelési költségek pedig körülbelül 60%-kal csökkentek. Az előrelépés mögött az EU-nak az az elkötelezettsége áll, hogy a PV rendszereket olyan eljárásnak tekinti, amellyel 2020-ra el lehet érni, hogy a megújuló energia felhasználása 20%-ot tegyen ki.

Európában a kiépített PV kapacitás területén Németország, Olaszország, Spanyolország, a Cseh Köztársaság, Franciaország, Belgium és az Egyesült Királyság foglal el vezető helyet.

Nemzetközileg 2000 óta a PV energiatermelés növekedési üteme 40 és 90% között volt. Az éves termelés leggyorsabb növekedése az utóbbi 5 évben Ázsiában következett be, ahol Kína önmagában a világ PV energiatermelésének több mint 50%-át képviseli. Ráadásul, immár két egymást követő évben a napenergia volt a megújuló energia előállításának az a területe, ahová a legtöbb beruházás áramlott: világszerte összesen 98,5 milliárd euró, amely összeg kétharmada Európára jutott.

Európában az ágazat számára kihívást jelentenek Kína nagyarányú befektetései a PV gyártásba, ami ott a méretnagyságból eredő megtakarítást eredményezett. Ugyanakkor még mindig előnyös a gyártóberendezések Európából Kínába történő szállítása, mert Európa továbbra is élen jár a PV kutatásban és fejlesztésben, ami az európai gyártóberendezés-ipar fejlődését eredményezi.

A tanulmány kiemeli, hogy a PV technológia és annak alkalmazása világméretű üzlet, s úgy vélekedik, hogy a PV technológiák új generációi az ökoinnováció területén megvalósuló együttműködésből, az Ázsiával és az Egyesült Államokkal létrejövő partneri kapcsolatból jöhetnének létre. Azt is hangsúlyozza a tanulmány, hogy a PV innováció területén számottevő lehetőség van úgy az energiahatékonyság területén, mint az épületek megfelelőbb tervezésében. A PV modulokat be lehet építeni, kifejezetten építőanyagként lehet őket tervezni, ami szigetelésként funkcionálna és hozzájárulna egy „európai PV építészethez”, miközben biztosítaná az egyik meghatározó technológiát a zéró kibocsátású épületekhez.

www.edluxkft.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*