2018. Február 26. 2:19

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Bencsik János: csökkenteni kell a települések energiaellátási függőségét


Bencsik János: csökkenteni kell a települések energiaellátási függőségét

Arra kell törekedni, hogy a települések energiaellátása egyre kevésbé függjön a nagy szolgáltatóktól - jelentette ki a Boróka Általános Iskola napelemes áramtermelő rendszerének átadásán a parlament energetikai albizottságának elnöke csütörtökön Bócsán.

Bencsik János (Fidesz) a Bács-Kiskun megyei településen hangsúlyozta, az elkövetkező évtizedekben sokkal takarékosabban és hatékonyabban kell bánni erőforrásainkkal. A fosszilis energiahordozó-tartalékok kimerülésével párhuzamosan keresni kell az alternatív, megújuló energianyerési lehetőségeket - tette hozzá.

Közölte, hogy a Brüsszelben már jóváhagyott 106 milliárd forint uniós forrás-átcsoportosításnak köszönhetően november végén születhet meg az a kormányzati döntés, mely után heteken belül ismét megnyílhatnak az energetikai korszerűsítéseket támogató pályázatok Magyarországon.

Jelezte: az igénylők 90 százalék körüli támogatási arányban „bizakodhatnak”, a kabinet pedig önerő-alap létrehozásával tervezi még könnyebben hozzáférhetővé tenni a fejlesztési forrást.

A bócsai iskolában megvalósult beruházás előnyeit méltatva Bencsik János kiemelte, az új technológia "szigetüzemű" működése önállóvá, ezáltal biztonságosabbá teszi az intézmény villamosenergia-ellátását.

A napelemes rendszer példáját látva a település közössége és az iskolába járó gyerekek is szembesülnek az áramtermelés e formájának működőképességével. Ez pedig jelentős mérföldkő a község megmaradásának és önfenntartóvá válásának útján – tette hozzá.

Szőke-Tóth Mihály (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az épület tetején elhelyezett 250 négyzetméternyi felületű napelemes rendszer várhatóan teljes egészében fedezi majd az intézmény áramigényét. Kiépítése 32 millió forintba került, amelyből 27 millió forint volt a pályázati forrás.

Ezt megelőzően még a nyáron kétszer ennyit költöttek a létesítmény energetikai korszerűsítésére, leszigeteltek 2000 négyzetméternyi falfelületet és 1500 négyzetméternyi födémet, 160 nyílászárót kicseréltek és felújították a tornaterem tetőszerkezetét.

http://zoldtech.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*