2018. Április 21. 13:45

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Zalában is áram lesz a trágyából


Zalában is áram lesz a trágyából

A dél-zalai Nagyrécsén építi meg következő biogázüzemét a Biogáz Alfa Kft., írja a Napi Gazdaság. Az 1,3 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását 620 millió forint uniós pályázati forrás segíti.

Az 1,5 megawatt teljesítményű üzemben az áramtermeléshez döntően a környéken keletkező mezőgazdasági hulladékokat és melléktermékeket - így almos szarvasmarha- és baromfitrágyát, valamint silókukoricát - használnak majd fel.

Az erőművet úgy alakítják ki, hogy a keletkező hőenergiát a közelben lévő mezőgazdasági üzemek hasznosíthassák, kiváltva ezzel jelentős mennyiségű fosszilis energiát. A visszamaradó úgynevezett biogáztrágyát is az alapanyag-beszállítók használhatják fel a műtrágya helyettesítőjeként.

A szükséges engedélyek beszerzését, illetve a terület előkészítését követően az építkezés várhatóan még idén, illetve a jövő év elején indul és 10-12 hónapig tart. A tervek szerint az üzem 2014 elejétől már energiát termel.

A Biogáz Alfa az elmúlt időszakban több hasonló egységet épített az országban: Kaposszekcsőn, Kisbéren, Tiszaszentimrén, Bicsérden és Bugyin már elkészült a beruházás, Tatabányán és Csongrádon pedig jelenleg is folyik az építkezés.

index.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*