2018. Április 23. 13:27

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Még idén több milliárd forint juthat energiahatékonysági pályázatokra


Még idén több milliárd forint juthat energiahatékonysági pályázatokra

Új lendületet kaphatnak az energiahatékonysági beruházások, miután a Nemzetgazdasági Minisztérium módosító indítványt adott be a 2012-es költségvetéshez, amely szerint a szén-dioxid kibocsátási egységek eladásából az idei év során befolyó bevételek majdnem felét energiahatékonyságra kell költeni, és a Zöld Beruházási Rendszeren keresztül kell felhasználni.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közleménye szerint a módosítás azt a körülbelül 18 milliárd forint értékű, az EU szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerében létrejött nemzeti kvótavagyont érinti, amely a 2008-12-es Nemzeti Kiosztási Tervben értékesítésre félretett mennyiségből, illetve a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe belépő új üzemek számára félretett, de fel nem használt mennyiségből keletkezett.

A módosítás értelmében a bevételek fele az általános költségvetésbe kerül. A megmaradt összegből levonják a fejlődő országoknak még 2009-ben ígért klímavédelmi fejlesztési segélyek összegét, körülbelül félmilliárd forintot, a többi pénz fordítható energiahatékonysági programokra. Ennél közelebbi meghatározást nem ad a módosító indítvány - közölte a MEHI.

A Zöld Beruházási Rendszerben (ZBR) már most is több mint 10 milliárd forintnyi befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott projekt van. Ezek jórészt kifizethetők lesznek, ha a teljes kvótavagyont értékesítik - emelte ki az intézet.

A MEHI már 2012 nyarán javasolta a kormánynak, hogy a 2012-es kvótabevételeket a ZBR keretében energiahatékonyságra fordítsa. Az intézet bízik abban, hogy a 2013-tól rendszeresen érkező évi 15 milliárd forint kvótabevételt is energiahatékonyságra, különösen épület-energiahatékonyságra fordítja a kormány. A jövő évtől azonban a jelenlegi ZBR-nél sokkal hatékonyabb, kedvezményes hiteleket is adó rendszert kellene kialakítani, a karbonforintokat összekapcsolni uniós támogatásokkal, illetve kereskedelmi banki forrásokkal - idézi a közlemény Bart Istvánt, a MEHI igazgatóját.

 

zoldtech.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*