2018. Február 26. 0:17

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Az áramot is a savanyúkáposztából nyerik


Az áramot is a savanyúkáposztából nyerik

A „franciák Vecsése”, pontosabban a Strasbourg városától mintegy 20 kilométerre délre elterülő Krautergersheim és vidéke, a franciák savanyú káposztájának (choucroute) őshazája egy idő óta már a termeléshez szükséges áramot is a savanyú káposztából nyeri.

Az erjesztésnél keletkező és étkezési célra nem szolgáló levet, mint savtartalmú folyadékot szennyvízként kezelték korábban. Egy ideje azonban másként, mint a szokásos szennyvizet.

Merthogy – jöttek rá - olyan baktériumok is bekerülhetnek ebbe a folyadékban, melyek néhány óra leforgása alatt felfalják a káposztalé organikus összetevőinek 90 százalékát, és eközben metánban gazdag biogázt termelnek.

A biogáz termelésének ezen módjához „reaktorokat” építettek a nagy ülepítő medencékhez. Az ott keletkezett iszapot a reaktorokban létrejövő biogázhoz a gyorsan faló baktériummal oltják be, a fermentációs folyamat során keletkező hőenergiát áramtermelésre használják – írja a francetvinfo.fr. Az árammal a savanyítóüzemeket működtetik, illetve a felesleges áramot eladják az áramszolgáltató hálózatába.

A káposzta, pontosabban a savanyítás erjesztési folyamatában létrejövő lé speciális hasznosításához állítólag a sörgyártásban szerzett tapasztalatokat hasznosították, és most elemzik a káposztaüzem energiatermelésének első tapasztalatait. A „megoldás” egyik gyenge pontja, hogy a savanyításnak is vannak szezonális ingadozásai, ezért az áram termelésének is…. Viszont másfél ezer lakos áramszükségletét fedező energiát állítanak elő, és a szennyezés fogalma helyett a fenntartható fejlődés fogalmával kapcsolódott már össze a savanyúkáposzta franciaországi bázisa.

tisztajovo.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*