2018. Május 20. 17:55

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Továbbra is lendületben a koncentrált PV


Továbbra is lendületben a koncentrált PV

Az idei év is jelentős fellendülést hozott az úgynevezett koncentrált naperőművek (CPV-k) létesítésében, de a nagy lendület az évtized végéig fennmarad – jósoltja az IHS nemzetközi piackutató cég.

Becslései szerint az idei évben az ilyen létesítmények együttes kapacitása 160 MW körül alakul, de a tervek és az új tendenciák alapján az összkapacitás 2020. végére 1360 MW fölé is nőhet, azaz évente kétszámjegyű lesz a növekedés, egészében pedig elérheti a 750 százalékot.

 

A rendkívül gyors fejlődésben két tényezőt lát fontosnak az IHS: a technológia fejlődése a CPV iparban fokozatosan szorítja le az ilyen létesítmények költségeit (építésük bekerülése az idén mintegy negyedével esett), másrészt a technológia a nem koncentrált naperőművekéhez képest egyre nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé számukra.

 

Mindezeknek köszönhetően az egy wattra jutó költség az idei átlagosan 2,62 dollárról 2017 végére bő egy dollárral csökkenhet. Az erőművek teljes élettartamára számolva a nagyobb és jó benapozású területeken épült CPV-létesítmények versenyképesek lehetnek a nem koncentrált naperőművekkel – írja a pv-tech.org portál.

www.tisztajovo.hu

Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*