2018. Május 20. 12:05

Frissitve04:17:07 AM GMT


Hírek Rövid hírek Kezdetét vette a devecseri művelődési ház energetikai fejlesztése


Kezdetét vette a devecseri művelődési ház energetikai fejlesztése

A felújítás során kicserélik a külső nyílászárókat és az épületet hőszigeteléssel látják el. Napkollektor és szilárd biomassza kazán rendszer fogja biztosítani a fűtést és a meleg víz ellátást.

Sajtóközlemény - Devecser Város Önkormányzata

Devecser Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázatával 2013 novemberében támogatást nyert el művelődési házának energetikai korszerűsítésére. A projekt bruttó összköltsége meghaladja a 67,6 millió forintot, amelynek 85 százalékát, közel 57,5 millió forintot az Európai Unió Kohéziós Alapja finanszíroz.

A devecseri művelődési ház hőszigetelése és energetikai rendszerének korszerűsítése azért vált szükségessé, mert fűtési időszakban nem volt gazdaságos az intézmény fenntartása. A fejlesztés során azt is szem előtt tartották, hogy legalább annyira korszerű, mint amennyire környezetbarát megoldásokat alkalmazzanak. A megújuló energiaforrásokkal – napkollektorral és szilárd biomassza kazánnal – mindkét célt elérik, hiszen ezek a modern berendezések kímélik a környezetet, ráadásul segítségükkel az Önkormányzat kiadásai is csökkenni fognak.

A felújítási munkálatok idén nyáron vették kezdetüket, és ez év végén befejeződnek. A kivitelezői szerződés július 28-án került aláírásra, a munkaterületet pedig a napokban, augusztus elején adják át. A projekt során kicserélik a külső nyílászárókat és az épületet hőszigeteléssel látják el. Napkollektor, illetve szilárd biomassza kazán rendszer fogja biztosítani a fűtést és a meleg víz ellátást. Előbbi növényi tüzelőanyaggal (pl. faaprítékkal) működik, így az intézmény amellett, hogy energiaköltségeit visszaszorítja, még a drágább fosszilis energiahordozóktól is függetlenné válik. A hagyományos gázfűtéssel szemben tehát jelentős megtakarítás érhető el, arról nem is beszélve, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérséklődik.

Az európai uniós pályázati támogatás hozzásegíti Devecsert ahhoz, komfortos, környezetbarát és energiatakarékos intézménnyel gazdagodjon, amely fűtése jóval olcsóbb és hatékonyabb lesz.

Forrás:zoldtech.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*