2018. Április 21. 7:48

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napkollektor Hatékonyabb napkollektorok Szegedről


Hatékonyabb napkollektorok Szegedről

Hatékonyabb napkollektorok SzegedrőlKorszerűbb, több energiát szolgáltató napkollektorok fejlesztése kezdődhet el abban az új laboratóriumban, amelyet júniusban helyeztek üzembe a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki karán. Az új eszközök segítségével lehetővé válik a hatékonyságot befolyásoló paraméterek vizsgálata.

A mintegy hétmillió forintból kialakított, és a napenergia hasznosítását célzó kutatások részeként a napokban üzembe helyezett új napkollektor mérőlaboratórium a kutatási feladatok mellett a gépészmérnök-képzésben is szerepet kap. A hallgatók ugyanis a hatásfok-mérésen kívül a gazdaságos üzemeltetéssel kapcsolatos tapasztalatokat is szerezhetnek segítségével, ráadásul még a kar egyik épületének melegvíz igényét is képes kielégíteni a kialakított rendszer.

A laboratórium átadásával lehetőség nyílik arra, hogy a hallgatók és szakemberek részletes vizsgálat tárgyává tegyék a különböző napkollektor típusokat, illetve az üzemeltetés körülményeinek – napsugárzás erőssége és a külső hőmérséklet– hatását a teljesítményre. Az elképzelések szerint a kutatások során vizsgálják majd a különböző kollektortípusok szerkezeti felépítését, továbbá a legkülönbözőbb üzemeltetési algoritmusoknak a melegvíz-termelésre gyakorolt hatását.

Az eredmények elemzése után lehetőség nyílhat a korábbiaknál hatékonyabb kollektorok gyártására. A fejlesztés jelentőségét mutatja, hogy már most igen nagy az érdeklődés a laboratórium iránt a napkollektor fejlesztéssel és forgalmazással foglalkozó vállalkozások körében.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*