2018. Május 21. 14:54

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napkollektor Ezer megwattos naperőmű épülhet Kaliforniában


Ezer megwattos naperőmű épülhet Kaliforniában

ezer-megwattos-naperomu-epulhet-kaliforniabanHatmilliárd dollárból fölépülhet a világ legnagyobb, ezer megawattos naperőműve a kaliforniai Blythe-ban, miután Kaliforniai Energia Bizottság (CEC) engedélyezte annak fölépítését.

Ha fölépül a hatalmas naperőmű, kapacitása kétszer akkora lesz, mint amennyit tavaly fölépítettek az Amerikai Egyesült Államokban. A hagyományos, 250-300 megawatt teljesítményű naptornyokból négyet kötnek majd össze, s az adja az egy gigawattos kapacitást.

A naptorony technológia lényege, hogy a földön elhelyezett több száz vagy ezer homorú tükör energiáját egy toronyban lévő víztartályra koncentrálják, s így termelnek gőzt, amellyel turbinákat hajtanak meg.

A fejlesztők már az energia átvételéről is megállapodtak a Dél-Kaliforniai Edisonnal, amely az első két naptorony kapacitására vevő lenne.

Azért sürgős a beruházóknak a munkálatok elindítása, mert amennyiben az év végéig elbírálják a hatóságok a kérelmeket, akár kilenc nagy naptorony beruházás is harminc százalékos állami támogatásban részesülhet. Ez a lehetőség a következő évben már nem áll nyitva. Amennyiben sikerül mind a kilenc erőművet elfogadtatni az állami szervekkel, úgy Kalifornia Állam napenergia termelése 4,3 gigawattal lenne nagyobb.

Forrás: ReutersHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*