2018. Május 21. 14:51

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Napelem-ernyő a jövő városa fölött


Napelem-ernyő a jövő városa fölött

Napelem-ernyő a jövő városa fölöttNegyed század alatt 2 milliárd dollár értékű olaj elégetését spórolja meg a 2016-ig megépítendő Masdar City, amelynek megvalósítása során energiatakarékos, és csökkentett károsanyag kibocsátással előállított építőanyagokat használnak. Az energiaellátás különlegessége pedig egy, a település fölött elhelyezett napelem-ernyő lesz.

Masdar City – az Egyesült Arab Emirátusok fővárosától, Abu Dhabitól mintegy 30 kilométerre tervezett ökováros – építése jelenleg az első fázisban tart. A technológiai újítások, kutatás és fejlesztés jövőbeni központjaként a város várhatóan a vezető cégek és kutatók célpontja lesz, aminek kiváló példája a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA), döntése, amely szerint új, globális központját Masdar City-ben állítja fel.

Az ökovárost, amelynek egyes részeit a Grand Canyonról mintázták, várhatóan 2016-ban avatják fel és mindössze 50 ezer lakosa lesz. A tervek szerint a város ökológiai lábnyoma minimális lesz: negyedannyi energiát és vizet fogyaszt majd, mint egy hasonló méretű település. Ez számokban kifejezve 2 milliárd dollár értékű olajmegtakarítást jelent 25 év alatt. A város különlegessége egy – a település felett ernyőszerűen átívelő – napkollektor lesz, melynek cellái a nap járását folyamatosan követve energiát termelnek, éjszakára pedig becsukódnak.

A város építésében komoly szerepet betöltő BASF innovatív, fenntartható és energiatakarékos építkezési megoldásokat nyújt a városfejlesztők számára. A cég ugyanis számos olyan terméket fejleszt és forgalmaz, amelyek segítik az energiafelhasználás mérséklését, és csökkentik vagy megszüntetik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ilyenek többek között a szigetelőhabok előállításához felhasznált polisztirén és poliuretán, a falfedő vakolatokba és gipszkartonba integrált fázisváltó anyagok, amelyek a légkondicionálás alternatívájaként jelentős áram- és karbantartási költségmegtakarítást eredményeznek, továbbá a tetőbevonatokhoz használt fekete pigmentek (amelyek csak csekély mennyiségű infravörös sugarat nyelnek el, ezáltal előzve meg a sötét felületek felmelegedését) vagy a speciális cementadalékok és keverékek, amelyek mintegy 60 százaloékkal csökkentik a cementgyártás szén-dioxid kibocsátását.

A város névadó cége, a Masdar egy Abu Dhabi székhelyű, megújuló energiával foglalkozó társaság, amely a fenntartható jövő érdekében alacsony szén-dioxid kibocsátású megoldások fejlesztésével foglalkozik. A Masdar tevékenysége és megoldásai teljesen egyedülálló módon a megújuló energia-technológia teljes skáláját lefedik: vezető oktatási és kutatási intézmény létrehozása, ígéretes technológiák finanszírozása, közművek fejlesztése és a világ első szén-dioxid semleges városának felépítése.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*