2018. Május 20. 17:52

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Az otthon, napelemekkel termelt energiáé a jövő


Az otthon, napelemekkel termelt energiáé a jövő

Az otthon, napelemekkel termelt energiáé a jövőA legújabb tudományos eredményeknek köszönhetően egyre inkább valósággá válik a házi napfarmok működése, s ez hosszabb távon áthelyezheti az energiatermelést a nagy központi telepekről az egyéni és kisközösségi területre.

A fenti megfogalmazás az Inorganic Chemistry című kéthetente megjelenő lap november 2-iki számában egy napenergiával foglalkozó nemzetközi specialista tollából olvasható. Az írás egy régóta várt, olcsó napenergia tárolási módszert ismertet, amely lehetővé teszi a lakások önálló energiaellátását, illetve az elektromos autók föltöltését, miközben a környezetet is megkíméli.

Daniel Nocera cikkében arról ír, hogy a világ energiaszükséglete a század közepére megduplázódik, 2100-ra pedig háromszorosára emelkedik, tekintettel a népesség és az életszínvonal növekedésére. A személyre szabott otthoni napenergia termelő és tároló rendszerek nemcsak a fenntartható fejlődés miatt fontosak, de azért is, mert azokat a világ szegényebbik felében is alkalmazni lehet.

A napelemes energiatermelés legnagyobb problémája, hogy a nap nem süt éjjel-nappal, ezért meg kell oldani a megtermelt energia tárolását. A Nocera által kifejlesztett megoldás erre mutat egy utat. A kutató által javasolt megoldás lényege, hogy egy speciális katalizátor segítségével különválasztják a víz oxigén és hidrogén molekuláit, s az így keletkezett üzemanyag felhasználásával állítanak elő elektromos áramot egy üzemanyagcellában. Az új oxigénfejlesztő katalizátor úgy működik, mint a fotoszintézis, tiszta energiát állít elő napfényből és vízből. S miután a napenergia szinte mindenütt rendelkezésre áll, valamint a javasolt módszer is olcsó, sikerrel alkalmazható a nagyvárosokban és a világ elhagyatottabb területein egyaránt.


Forrás: Inorganic ChemistryHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*