2018. Május 21. 14:58

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem A léggömb, mint napelem


A léggömb, mint napelem

A léggömb, mint napelemAkár tíz háztartást is elláthat energiával az az újszerű hőlégballon, amelyről az inhabitat.com számolt be a közelmúltban. Az ausztrál Ian Edmond találmánya a nap energiáját fölhasználva termel áramot egy generátor segítségével.

Az elképzelés lényege, hogy egy napfényes területen elhelyezett hőlégballonban a nap sugárzásának hatására fölmelegszik a levegő, s emelni kezdi a hatalmas lufit, amely egy, a földön elhelyezett generátort hoz mozgásba egy hozzáerősített kötél segítségével. A folyamat a tervező elképzelései szerint három kilométer magasan éri el a csúcspontot, amikor egy szelepen távozik a meleg levegő a ballonból, s az leereszkedik, majd ismét kezdődhet a folyamat elölről.

A felemelkedés és leereszkedés során egyaránt energiát termel a rendszer, s a számítások szerint a folyamat óránként ismételhető, amellyel egy 44 méter átmérőjű ballon esetén 50 kilowattnyi energia nyerhető. Az átmérő megduplázásával a teljesítmény megtízszerezhető. A tervező szerint a létesítés költségei a szélturbinákkal egyenlő nagyságúak, s még szélre sincs hozzá szükség.

Forrás: inhabitat.com


Címkék

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*