2018. Május 21. 14:56

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Napelem a tetőcserépben


Napelem a tetőcserépben

Napelem a tetőcserépbenMünchenben mutatták be a szakmai közönségnek a Tóth Miklós által kifejlesztett napelemes tetőcserepet, amelynek forgalmazása iránt harminchat országból érdeklődnek. A tervek szerint évi egymillió cserepet gyártanak majd a Borsod megyei Harsányban.

Forradalmasíthatja a napelemes áramtermelést az a magyar találmány, amelynek sorozatgyártása talán már idén ősszel megkezdődhet. A napelemes tetőcserép könnyebb, mint hagyományos társa, ugyanakkor hallatlan előnye, hogy akár egyesével is telepíthető, vezeték nélkül összekapcsolható társaival, s azok teljesítménye összeadódik. Ha pedig meghibásodik, világító széle jelzi a tulajdonosnak a hibát.

Lényeges, hogy bármely tetőtípusra fölhelyezhető, illetve hogy hatásfoka mintegy negyven százalékkal haladja meg a hagyományos napelemrendszereket: akár a szórt fény nyolcvan százalékát is hasznosítani tudja.

Teljesítményét jól érzékelteti, hogy négy tetőcseréppel már egy számítógép működni tud, egy hűtőszekrény üzemeltetéséhez viszont már nyolc darabra van szükség. Egy teljes háztartás energiaigényének biztosításához pedig mintegy három-ötszáz darabot kell a tetőre rakni.

A feltaláló szavai szerint a májusi InterSolar szakkiállításon három tucat országból jelezték érdeklődésüket a kereskedelmi jogok iránt. Eddig kaliforniai, német és szaud-arábiai megrendeléseket kapott a cég, amely ősszel szeretné elindítani az egy millió cserép gyártására alkalmas üzem építését. A mintegy negyed milliárd forintos fejlesztés az előzetes számítások szerint egy év alatt megtérül.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*