2018. Április 21. 7:37

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Számolja ki, mennyi energiát termel napeleme


Számolja ki, mennyi energiát termel napeleme

Számolja ki, mennyi energiát termel napelemeHa valaki napelem telepítésre szánja el magát, természetesen tudni szeretné, mennyit energiát termel. Íme a válasz.

Természetes igény, hogy nagyobb beruházás előtt az ember megfontolja, mennyi idő alatt térül meg befektetése. Így van ez egy házi naperőmű esetében is. S miután a megújuló energiák, illetve a napenergia hasznosításának jelentőségét az Európai Unió is fölismerte, megbízást adott egy kontinens szerte használható kalkulátor kidolgozására. Az elképzelés sikerre vezetett, s a projekt honlapján bárki kiszámolhatja, megéri-e napelemekbe fektetni.

A részletekbe menően szabályozható kalkulátoron a pontos helyszín kiválasztásával beállítható, hogy egy adott földrajzi helyszínen, a hőmérsékleti veszteséget, a beesési szöget, a kábelek, az áramátalakító (inverter) és a vezetékezés okozta veszteségeket figyelembe véve mennyi energiát fog termelni házi napelemrendszerünk. De még azt is kiszámoltathatjuk a kalkulátorral, hogy az ideális (Magyarországon 35 fokos és déli irányú) elhelyezéstől eltérő tetősík mekkora veszteséget jelent számunkra.

A kalkulátor tanúsága szerint hazánkban egy kilowattos rendszerrel átlagosan évi 1100 kilowattóra energiát termelhetünk Az országon belüli elhelyezkedés és a napsütéses órák száma ezt valamelyest módosíthatja, de jelentős eltérésre senki ne számítson.

Ez a hozzávetőlegesen pontos becslés arra tökéletesen alkalmas, hogy a jelenlegi, és hosszabb távon nagy valószínűséggel inkább emelkedő, mint csökkenő energiaárak mellett mindenki eldöntse, érdemes-e napelembe pénzt fektetni, vagy sem.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*