2018. Május 20. 18:03

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Napenergiával működő hűtőrendszer


Napenergiával működő hűtőrendszer

Napenergiával működő hűtőrendszerLégkondicionáló rendszerekhez már korábban is használtak napenergiát, a Fraunhofer intézet munkatársai most folyékony élelem hűtésére alkalmas technológiát fejlesztettek ki.

Napfénnyel hűtve – hamarosan ilyen és hasonló feliratokat láthatunk bizonyos élelmiszerek csomagolására nyomtatva. A freiburgi Farunhofer intézet napenergia kutató részlege által kifejlesztett technológia különösen a napfényben gazdag mediterrán országokban alkalmazható hatékonyan.

– Az általunk kifejlesztett módszer ideális azon országokban és területeken, ahol sem a hűtéshez szükséges mennyiségű víz, sem pedig hagyományos energiaforrás nem áll rendelkezésre. A technológia környezetbarát, és keveset igényel a drága energiából – jelentette ki Dr. Tomas Núnes, a Fraunhofer szakembere. A hűtőkapacitás folyamatosan rendelkezésre áll, amíg süt a nap, vagyis az igazán fontos időszakokban.

A módszer lényege, hogy napfényt kollektorokkal egy abszorberre sugározzák, amely a nap sugárzás energiájával vizet melegít, hozzávetőlegesen 200 Celsius-fokra. – Azért van szükség erre a nagyon magas hőmérsékletre, mert az abszorpciós hűtőgép csak ezzel a hatalmas energiamennyiséggel képes az igen magas külső hőmérsékletet ellensúlyozni. Vagyis a hűtés nem elektromos árammal, hanem hővel történik. Az eredmény ugyanaz: hűtés hideg vízzel, vagy esetünkben víz-glykol keverékkel – hangsúlyozta a szakértő. A víz-glykol keveréket hűtőakkumulátorokba gyűjtik, majd egy hőcserélőn keresztül lehűtik vele például a tejet. A technológia kissé más, ha bort akarunk hűteni vele, ekkor ugyanis a bortárolókba vezetett hűtővezetékkel történik a hűtés.

A MEDISCO nevű az Európai Bizottság által indított projekt keretében egyetemek, energia ügynökségek és európai cégek dolgoznak a milánói műszaki egyetem vezetésével.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*