2018. Május 20. 18:03

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Az IEA szerint 2050-re a napenergia részaránya akár 25 százalék is lehet


Az IEA szerint 2050-re a napenergia részaránya akár 25 százalék is lehet

Az IEA szerint 2050-re a napenergia részaránya akár 25 százalék is lehetÉvi 9 ezer terawattóra teljesítményre emelkedhet 2050-re a napelemes és naptornyos energiatermelés nagysága – derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség számításaiból.

Bár a két technológia eltérő utakon halad, térnyerésükkel növekedhet az energiaellátás biztonsága, miközben hozzávetőleg évi 6 milliárd tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátás. Az ügynökség várakozásai szerint a napelemes áramtermelés inkább a normál hálózatba kötve jelenik meg, míg a naptornyok azokban az energiával rosszul ellátott régiókban terjednek majd el, ahol magas a napsütésese órák száma.

– Ebben az évtizedben döntő fontosságú olyan szabályozó és ösztönző rendszer kialakítása, amely fölgyorsítja a napenergia térnyerését, a technológiák fejlődését – jelentett ki Nobua Tanaka, az IEA elnöke a spanyolországi Mediterrán Napenergia Konferencián. – Hosszú távú tervekre van szükség, hogy a technológia fejlődjön, illetve hogy javuljon a napenergia versenyképessége. Hogy mindez megvalósulhasson, a kormányoknak is a zsebükbe kell nyúlni, s támogatást nyújtani a kutatásokhoz.

A szervezet várakozásai szerint a napelemes energiatermelés 2030-ra a napsütésben gazdag vidékeken versenyképes lesz a hagyományos energiahordozókkal termelt árammal, s a világ szükségleteinek öt százalékát fedezi majd. Ugyanakkor arra is fölhívja a figyelmet, hogy mire idáig jut a világ, olyan integrált hálózatokra, menedzselési rendszerre, illetve energiatárolási technológiákra lesz szükség, amelyek kellőképpen rugalmasak a naperőművekből érkező energia intelligens kezelésére és elosztására. Ha mindezt sikerül megvalósítani, úgy 2050-re a világ energiaszükségletének 11 százalékát tudjuk majd fedezni napelemmel termelt energiával.

Ha sikerül megfelelő szabályozási rendszert kialakítani, a napsütésben gazdag területeken a naptornyos energiatermelés 2020-ra versenyképes lehet csúcsidőszaki áramtermelésben. A további fejlődéshez feltétlenül szükség lesz olyan hálózat kiépítésére, amely képes akár nagy távolságra is elszállítani a napos vidékeken megtermelt energiát.

Az IEA várakozásai szerint a nagyobb országokban (Kína, India, USA) kiépülő belső, és az Földközi-tenger medencéjében megvalósuló országhatárokon átnyúló hálózatoknak köszönhetően 2025-2030 között a naptornyos energiatermelés már a bázisidőszaki felhasználásban is versenyképes lesz a hagyományos módon termelt energiával, 2050-re pedig részaránya meghaladhatja a világ szükségleteinek 11 százalékát. Várakozásaik szerint Észak-Amerika lesz a legnagyobb termelő – megelőzve Észak-Afrikát és Indiát –, s akár az energia felét is exportálhatja Európába.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*