2018. Május 22. 13:33

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Drágább-e a megújuló energia a fosszilisnél?


Drágább-e a megújuló energia a fosszilisnél?

Drágább-e a megújuló energia a fosszilisnél?A címben föltett kérdésre nem tudtak egyértelmű választ adni a Stanford Egyetemen tartott Szilícium-völgy Energia Fórum szakértői.

– Bár a közvélekedés szerint a szén-, gáz- vagy atomerőművek olcsóbban termelik az elektromos áramot, mint a megújulók, a konferencia résztvevői szerint nem azonosak a számítási módszerek, ezért nem lehet egyértelmű választ adni a kérdésre. A kilowattórára, hagyományosan használt szénegyenértékre számolt költségek a fosszilis energiatermelés esetében nem tartalmazzák a beruházási költségeket, míg a nap- vagy szélenergia esetén igen – hangsúlyozta Jim Detmers, a Cal ISO alelnöke. – Vagyis kétféle költségről beszélünk.

Tom Warner, Sun Power vezérigazgatója szerint nem fair az első naperőmű és a százezredik szénerőmű költségeit összehasonlítani.

– 2008-ban a fosszilis erőművek 550 milliárd dollárnyi támogatást kaptak, míg a megújulók alig 45 milliárdot – tette hozzá John Deniston, a Kleiner Perkins partnere. – Ez egy újabb faktor, amit figyelembe kell venni az összehasonlításnál.

A fórumon a nemzetközi folyamatokat elemezve kiemelték, hogy Kína rakéta sebességgel fejlődik: néhány évvel ezelőtt például alig 3-4 százalékát birtokolta a szélenergia piacnak, ma viszont már felét.

Denniston szerint a napenergia piac ma már ötven milliárd dollárra tehető, s ezzel megelőzi az online hirdetési piacot. A napelem árak pedig 2008-ról 2009-re felükre estek vissza. Ez a tempó egyetlen más termék esetében nem tapasztalható.

A konferencián elhangzott, hogy a LED technológia és egyéb energiatakarékos világítástechnológiák drámai áresése várható az elkövetkező egy-másfél évben, ami piaci robbanást idézhet elő.

Forrás: greentechmediaHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*