2018. Április 23. 13:06

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem A szelénium növeli a napelemek hatékonyságát


A szelénium növeli a napelemek hatékonyságát

A szelénium növeli a napelemek hatékonyságátMinimális mennyiségű szelénium hozzáadásával jelentősen növelhető a napelemek napfény hasznosító képessége – állítják kaliforniai tudósok.

Szeléniumot ágyazva a cinkoxidba, jelentősen növelhető a napelemek fényelnyelő és hasznosítható képessége, derül ki a kaliforniai Lawerence Berkeley National Laboratories kutatásaiból. A cinkoxidba ágyazva már alig 9 százaléknyi szelénium is jelentősen növeli a napelemek hatékonyságát.

A kutatók olyan napelem gyártási megoldásokat keresnek, amelyek hatékonysága magas, ugyanakkor költségük relatíve alacsony – jelentette ki Marie Mayer, a kutatócsoport doktorandusza.

A tudós kiemelte, hogy a kutatás eredményeinek segítségével a víz oxigénre és hidrogénre bontható, s ezzel megtalálták azt a kulcseszközt, amellyel megalkotható a nulla kibocsátású hidrogén meghajtású jármű, amely víz és napfény felhasználásával működik. Ezzel együtt Mayer még nem vizionál nagyszámú hidrogén autót az utakon a közeljövőben, de tudja: „ha képes vagy megálmodni, valaki majd meg is valósítja.”Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*