2018. Május 21. 14:58

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem 14 százalék fölött a MiaSolé vékonyfilm napelemeinek hatékonysága


14 százalék fölött a MiaSolé vékonyfilm napelemeinek hatékonysága

14 százalék fölött a MiaSolé vékonyfilm napelemeinek hatékonyságaA CIGS (réz-indium-gallium-szelén) vékonyfilm napelem panelek gyártásában piacvezető MiaSolé bejelentette, hogy nagyméretű (egy négyzetméter felületű) termékmoduljainak hatékonysága meghaladja a 14 százalékot.

A kereskedelmi mennyiségben gyártott nagyméretű CGIS napelemeknél valaha tapasztalt legnagyobb, 14,3 százalékos energiafelhasználást mért az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nemzeti megújuló energia laboratóriuma (National Renewable Energy Laboratory – NREL) a MiaSolé legújabb vékonyrétegű napelemeinek vizsgálatánál.

Az eredmény annak köszönhető, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazó vállalkozás jelentős eszközöket összpontosított a termékfejlesztésre. A MiaSolé által kifejlesztett gyártási eljárás lényege, hogy a nagy kapacitású napelem gyártásához szükséges összes réteget egyetlen művelet során, szórással viszi föl a rugalmas, rozsdamentes acél hordozófelületre, amivel nemcsak a hatékonyságot növelték, de jelentősen csökkenteni tudták a gyártási költségeket is. Ráadásul a poliszilícium modulokével összevethető hatékonyságú napeleméhez még banki finanszírozást is kínál a cég.

A cég idén már 6,5 megawatt kapacitású napelemet értékesített, s ez év végéig szeretné elérni a 22 megawattos értéket. A Mia Solé által gyártott napelemeket leginkább közüzemi szolgáltatók és ipari méretű egyedi felhasználók veszik, s helyezik el épületek tetején, illetve a talajszinten létesített objektumokon.

Forrás: MiaSoléHozzászólások (1)
CIGS
1 2010. november 12. péntek, 17:47
Tóth József Sándor
Nagyon tetszik.
De van vele még eg apró gond.
A fejlesztés során el kell érni,
hogyaz In kiváltható legyen valamiféle olcsóbb anyagra.ű
Bízom abban is , nem tartalmaz CdS-ot a szerkezet.
Érdekelne a CIGS rétegszerkezete:
a rétegvastagsgok.
Érdekelne az élettartama is.

Sőt az is érdekelne, hogy hogyan tudnék bekapcsolódni a fejlesztésekbe, a nyílt tudományos kérdésekbe.

Esetleg a titotktatós technikai fejlesztésekbe.

Tisztelettel: Dr. Tóth József fizikus kandidátus

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*