2018. Április 22. 12:49

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Több támogatást a napelemes áramtermelőknek


Több támogatást a napelemes áramtermelőknek

Több támogatást a napelemes áramtermelőknekTámogatott áron kell átvenni az 500 kW teljesítmény alatti napenergia erőművek által termelt áramot is – hívja föl a figyelmet az iparág érdekvédelmi szervezeteinek közleménye.

Az átlagnál nagyobb támogatást kell nyújtani a kisebb erőművek által áram termeléséhez – állítja a MANAP Iparági Egyesület, a Magyar Szolár Szövetség és a Magyar Napenergia Társaság elnökségeinek közleménye. Ahogy a nemzetközi példák is igazolják, ez a támogatási forma segíti elő legjobban az decentarlizált energiaellátó rendszerek kialakítását. Nem szabad ugyanakkor támogatni olyan napenergiát hasznosító erőművet, amely mezőgazdaságilag hasznosítható vagy védett területen létesült.

Ötödével magasabb juttatásban kell részesíteni az épületeken elhelyzett egységeket, mint a földön elhelyezetteket, s tíz százalékos plusz támogatásban kell adni a parkolókban elhelyezett olyan rendszereknek, amelyek a parkolóhelyek legalább öt százalékában lehetővé teszik az elektromos autók töltését. Az előzőekben leírt esetekben további öt százalékos bónuszt lehetne nyújtani akkor, ha a beruházás legkevesebb 40 százaléka hazai gyártmányokból valósul meg.

A támogatások odaítélésénél figyelembe kellene venni azt is, hogy a sűrűn lakott városi területeken nagyobb a nyári légkondicionálási igény, ezért további kedvezményeket lehetne biztosítani az ezeken a területeken telepített napenergia fölhasználó rendszerekre.

A jelenleg a tervezetben szereplő 15 év helyett 20-25 éve átvételi időtartamot kellene meghatározni. Meg kellene ugyanakkor szüntetni a magánszemélyeket érintő hátrányokat, azaz évi egymillió forintig személyi jövedelemadó mentessé kellene tenni az energiaértékesítés árbevételét. A magánszemélyek ugyanis nem tudják visszaigényelni az áramtermelő berendezések áfáját.

Forrás: MANAP Iparági Egyesület, Magyar Napenergia Társaság, Magyar Szolár SzövetségHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*