2018. Május 22. 23:41

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Napelem Székesfehérvárról


Napelem Székesfehérvárról

Napelem SzékesfehérvárrólA napokban kezdi meg termelését a magyar kézben lévő Jüllich Glas napelemgyár Székesfehérváron.

A mintegy 2,5 milliárd forint értékű beruházáshoz a vállalat az Új Széchenyi Terv keretében 398 millió forint európai uniós támogatást kapott. Az új üzem kezdetben 40 főnek ad munkát, a következő két évben pedig – a piaci viszonyok függvényében – további 130-160 munkahelyet teremt.

A Sóstói Ipari Parkban felépült 13 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnokban egy év alatt elkészülő napelemek 13,2 gigawattóra (GWh) energia termelésére képesek, ami 5-7 ezer háztartás teljes energiaszükségletének felel meg. A gyártáshoz elengedhetetlen speciális gépeket a közelmúltban szerezte be a társaság. A kutatás-fejlesztési projekt egyik fő újdonsága, hogy egyesíti az üveg építészeti és energiatermelési funkcióját. A gyártásra kerülő napelem alkalmas arra, hogy egyebek mellett irodaházak, bevásárlóközpontok homlokzatát burkolják vele esztétikus módon, miközben az üveg elektromos energiát is termel az épület számára.

Jüllich Ádám, a cégcsoport elnöke elmondta, hogy a napelemek gyártására új solar üzletágat hoztak létre Jüllich Glas Holding Zrt-n belül. Az ehhez szükséges technológia és know-how kialakítására, illetve elsajátítására mintegy 800 millió forintot költött a vállalatcsoport.

Az újonnan elkészült üzem az induláskor 40 főt foglalkoztat. A Jüllich Glas az új üzletág működtetése során is törekszik a hazai beszállítókkal történő együttműködésre, így magyarországi partnerek biztosítják többek között az alumínium-kereteket. A síküvegek méretre vágásától az elektronikai egységek felszereléséig valamennyi munkafázis a székesfehérvári üzemekben zajlik, így a cég azonnali használatra alkalmas napelemeket szállít partnereinek.

Forrás: Jüllich GlasHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*