2018. Április 27. 2:39

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem A megújuló energiaforrások évi 25 milliót spórolhatnak az egyetemnek


A megújuló energiaforrások évi 25 milliót spórolhatnak az egyetemnek

A megújuló energiaforrások évi 25 milliót spórolhatnak az egyetemnek25 milliót is spórolhat éves szinten a SZTE a megújuló energiaforrások bevetésével. A tervezésénél figyelembe vették, hogy az egyes intézményekre építendő napelemek (a megújuló energiaforrások) összteljesítménye ne haladja meg az 50 kilowattórát, és hogy az épületek fogyasztása meghaladja a termelés léptékét.

Villamosenergia-fogyasztása mintegy 7 százalékát megújuló energiaforrásból teremti elő az SZTE. Szabó Gábor rektor szerint nincs olyan kis megtakarítás, amiről lemondhatnának.

Az Új Széchenyi Tervben a Szegedi Tudományegyetem 624 millió forint támogatással 780 ezer kilowattórányi villamos áram előállítására képes napelemparkot telepít intézményei tetejére. A csütörtöki sajtótájékoztatón Rovó István, az SZTE műszaki főigazgató-helyettese elmondta, hogy a két éve kezdődött tervezésből nyár végére lehet áramtermelés. – Összesen egy focipályányi területet fedünk le, 24 épület tetejére telepítünk 2754 napelemet – mondta.

A tervezésénél figyelembe vették, hogy az egyes intézményekre építendő napelemek összteljesítménye ne haladja meg az 50 kilowattórát, és hogy az épületek fogyasztása meghaladja a termelés léptékét. – Évente 800 millió forintot költünk villamos energiára, pedig folyamatosan takarékoskodunk. A napelemekkel 25 millió forintos megtakarítással kalkuláltunk.

 

"Lopni nem bűn" - a megújuló energiaforrásoké a jövő

Az SZTE évente mintegy 3 milliárd forintot költ energiára, a jelenlegi gazdasági helyzetben minden megtakarítás munkahelyek megtartását jelenti. – Tisztában vagyunk vele, hogy az ilyen típusú beruházások lassan térülnek meg. Az is tény, hogy a lopásnál nincs profitábilisabb vállalkozás, úgy gondoljuk, ha nem költünk a megújuló energiaforrásokra, unokáinktól lopjuk el a jövőt – érvelt a napelemek telepítése mellett Szabó Gábor, az egyetem rektora.

Az egyetemet érintő zárolások miatt idén 3 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat az SZTE – a 25 milliós spórolás is tucatnyi munkahely megőrzését jelentheti.

Forrás: DélmagyarországHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*