2018. Április 21. 7:53

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Napelem erőmű épül Erdélyben - Európában a második legnagyobb


Napelem erőmű épül Erdélyben - Európában a második legnagyobb

Napelem erőmű épül Erdélyben - Európában a második legnagyobb Románia egyik legfontosabb napelem erőművévé válik a Maros megyei Dicsőszentmárton, amennyiben véglegesítik az oda megtervezett napelemekből álló napelem erőmű megépítését.

A beruházás összértéke megközelíti a 72 millió eurót, az a magánvállalat pedig, amelyik megnyerte a versenytárgyalást, a temesvári székhelyű Sol Stark Power.

Adrian Matei, Dicsőszentmárton polgármestere úgy nyilatkozott, a megtervezett napelem erőmű Európa második legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz, továbbá messzemenően a legfontosabb beruházás, amelyet Dicsőszentmártonban az elmúlt években kiviteleztek.

A városfő szerint, 2012. március 15-én írják alá a szerződést a temesvári céggel, aki majd a megépítéssel foglalkozik, és azt remélik, mihamarabb átadásra kerül a napelem erőmű.

Napelem erőmű a birkalegelőn

A napelem erőművet tulajdonképpen egy 109 hektárt felölelő legelőn építik meg, amely a város fennhatósága alá tartozik. Ezért, a működtető cégnek évente 500 ezer lej bérdíjat kell fizetnie a dicsőszentmártoni önkormányzatnak.

Adrian Matei mindenképpen előnyösnek tartja ezt a projektet, ugyanis annak megvalósításával jelentősen növelhetik a város bevételeit – fogalmazott a polgármester. Aztán, a napelem erőmű területét továbbra is legelőként is használhatják majd a gazdák. Ugyanakkor a város megszabadul az elektromos áram költségeitől is.

A létesítmény által közel 105 ideiglenes munkahelyet teremtenek annak megépítésével, majd 30 állandó munkásra is szükség lesz, miután beindul az energiatermelés. A parkban 150 ezer napelemet szerelnek fel, több mint 5 kilométer áramot szállító huzalt ásnak a föld alá, és közel 300 kilométernyi vezetékkel látják el a telepet. Mi több, a napelemeket környezetbarát módszerrel rögzítik a legelőn, anélkül, hogy betonból készítenének számukra alapot. Így megkímélik a zöld övezetet az esetleges károktól. A szakemberek szerint, a létesítendő napelem erőmű 36 megawattnyi energiát lesz képes egyszerre felfogni.

Forrás: Erdély.maHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*