2018. Április 22. 12:48

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Napelem kifejlesztésére alkalmas polimerért Polányi Mihály-díjat kapott Visy Csaba és csapata


Napelem kifejlesztésére alkalmas polimerért Polányi Mihály-díjat kapott Visy Csaba és csapata

Napelem kifejlesztésére alkalmas pollimerért Polányi Mihály-díjat kapott Visy Csaba és csapataNapelem gyártásakor is használható, az elektromosságot vezető szerves polimerek tanulmányozásáért Polányi Mihály-díjat vehet át Visy Csaba, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) természettudományi karának professzora – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény csütörtökön az MTI-t.

A Polányi Mihály (1891–1976) fiziko-kémikusról elnevezett díjat elnyerő tudóscsoport kutatásának középpontjában az elektromosságot vezető szerves polimerek állnak. A polimerek kis alapegységek sokszoros ismétlődésével létrejött, nagyméretű molekulák, melyek leginkább a mindennapi életben számos helyen előforduló műanyagok fő alkotóelemeiként lehetnek ismerősek.

Ezen anyagok közös tulajdonsága, hogy köztudottan elektromos szigetelő sajátságúak. Az elmúlt két-három évtized során azonban egyre több olyan nagymolekulájú anyagot sikerült előállítani, melyek megfelelő körülmények között kifejezetten jól vezetik az elektromos áramot. A vezetés kulcsa e polimerekben a lánc szénatomjai közötti egyes és kettős kötések periodikus változása. A semleges polimerlánc még nem vezeti az elektromosságot, de ha elektronokat vonnak el belőle, azaz oxidálják a polimert, akkor a kialakult pozitív helyek – szaknyelven lyukak –, valamint a párosítatlanul maradt elektronok az elektromos tér hatására a lánc mentén könnyen elmozdulhatnak, így az anyag vezetővé válik. Ez az átalakítás egy polimerréteg esetén megfordíthatóan és sokszorosan megvalósítható, a polimer ki-be kapcsolható vezető és nem vezető – többnyire félvezető – állapota között.

A létrejövő filmszerű elektródokba egyéb anyagokat is be lehet építeni, például nanorészecske méretű fémeket, fémoxidokat vagy biológiailag aktív anyagokat. Így a kutatók olyan összetett anyagokhoz juthatnak, melyek egyesítik az elektród és a másik komponens előnyös tulajdonságait – ezáltal pedig új, széleskörűen alkalmazható alapanyagok keletkeznek.
Vezető szerves polimerek felhasználásával készülnek többek között a színváltó üvegek és a LED-es tévék is. Visy Csaba és kollégái az elmúlt évek alatt előállítottak többek között a víz oxigéntartalmának, illetve a vér húgysavszintjének mérésére alkalmas kompozit elektródokat, továbbá az UV- és a látható tartományban is érzékeny napelemek kifejlesztésére, valamint biotechnológiai célokra – például hidrogéntermelésre - alkalmas hibrideket is. További, fontos kutatási témáik közé tartozik a mágneses vagy termoelektromos hatású elektródok előállítása, mely utóbbi a geotermikus energia hasznosítására is szolgálhat.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*