2018. Április 21. 13:41

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Naperőmű Hargitán


Naperőmű Hargitán

K$Naperőmű HargitánHargita megye háztartásainak mintegy felét láthatná el árammal az a napelem park, amelyet Gyergyószárhegy határába tervez a Solarsystem Kft.

A tervezett létesítmény óránként 30 megawatt elektromos áram termelésére lesz alkalmas, és húszezer háztartás napi áramszükségletét biztosíthatja. A német Heloitec cégcsoport romániai leányvállalata 50 millió eurós beruházással szeretné létrehozni a napelemparkot egy 100 hektáros területen – adta hírül a Krónika című napilap.

Műholddal találták meg a napelem park helyét

A Solarsystem Kft. képviselője, Ioan Cornea a helyszínen elmondta, a helyi Bástya mezőgazdasági társulástól bérlendő területet műholdas felmérés alapján találták meg. A park létesítésére legalkalmasabb Szárhegyen mind a technikai, mind a földrajzi adottságok megfelelőnek bizonyultak a terv kivitelezéséhez, és a helyi, valamint a megyei önkormányzat is támogatja a befektetőket.

A cég már megkapta a szükséges engedélyeket a területi és az országos áramszolgáltatótól. Amint az építési engedélyeket is sikerül beszereznie, elkezdik a kivitelezést, amit a tervek szerint fél év alatt be is fejeznek. Az építési engedélyek beszerzéséhez előbb a mezőgazdasági parcellák azonosítása, a területek telekkönyveztetése, illetve az övezeti területrendezési terv elkészítése szükséges.

Négyszáz euró bérleti hektáronként

Gábor László, a 3 500 lakosú Gyergyószárhegy polgármestere elmondta, a befektető a telekkönyveztetés költségeit is vállalta, amely esetenként jelentős kiadást jelentene a földtulajdonosok számára. A parcellák tulajdonosainak hektáronként évi 400 euró bérleti díjat ajánl a befektető. A polgármester hozzátette, a Bástya mezőgazdasági társulás tagságával a jövő héten tartandó közgyűlésen beszélik meg a huszonöt évre tervezett bérleti szerződés feltételeit.

Tizenöt új munkahely

A befektető cég képviselői elmondták, a park 15 személynek ad munkát, a létesítendő park felügyeletét, kezelését a Bástya társulásra bíznák. Az előzetes számítások szerint a létesítmény után fizetendő ingatlanadó évi 300–400 ezer euróval növelné a település költségvetését.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*