2018. Április 22. 22:19

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Kína kikerüli az amerikai napelem büntetővámot!?


Kína kikerüli az amerikai napelem büntetővámot!?

K$Kína kikerüli az amerikai napelem büntetővámotA napelem-gyártó kínai vállalkozások már keresik a kiutat az USA-ban múlt héten kihirdetett 31, illetve 250 százalékos importvám alól számol be a Financial Times-ra hivatkozva a Portfolio.hu.

A súlyos importvámot azt követően vetették ki, hogy tavaly a SolarWorld és több más Amerikában gyártó napelemcég azzal vádolta a kínai gyártókat, hogy állami támogatásokat kapnak, s így dömpingáron értékesíthetik termékeiket az Egyesült Államokban.

Az ügyben már márciusban kisebb mértékű, 3-5 százalékos importvám kivetéséről döntött az illetékes bizottság, a múlt hét végén azonban a dömpingáras értékesítés témakörében is döntés született, ami már sokkal jelentősebb vámfizetési kötelezettséggel sújtja a kínai napelemek behozatalát: 61 nevesített társaság esetében 31, míg a többi kínai gyártó esetében 250 százalékos importvám kivetésről döntöttek azonnali hatállyal.

A büntetés csak a Kínában gyártott napelemekre vonatkozik, a napelemekből összeállított modulokra már nem, vagyis a kínai cégek most elkezdtek keresgélni a térségben, hogy a környező országokban gyártott napelemekből gyártott modulokkal lássák el a komoly növekedési potenciállal bíró Egyesült Államok nappiacát.

Tajvanban évi közel 7300 MW-nyi napelemgyártó-kapacitás épült ki, és Dél-Koreában is további 2000 MW-nyi kapacitás érhető el, miközben az Egyesült Államokban idén kb. 3000 MW telepítést terveznek. Az FT által megkérdezett elemzők szerint habár a két ország napelemei drágábbak lehetnek a kínai termékeknél, a túlkínálatos piac miatt vélhetően nem okoz majd érdemi drágulást a kínai szereplők számára a tajvani és koreai napelemek felhasználása.

Legalábbis az azokból Kínában összeépített modulok Amerikába szállítása során a drágulás mértéke biztosan alacsonyabb lesz, mint az USA által kivetett 31 százalékos büntetővám. Az elemzők így ebben a formájában nem is találják hatékonynak az amerikai hatóságok piacvédő lépéseit.

Forrás: Portfolio.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*