2018. Január 22. 12:43

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Éjszaka is termel áramot a legújabb naperőmű


Éjszaka is termel áramot a legújabb naperőmű

Éjszaka is termel áramot a legújabb naperőmű ( Kép: gettyone.com )A naperőmű által termelt hőenergiát olvasztott sóban tárolja az a kollektor, amelyet tizennyolcezer kísérletet követően alakított ki a kaliforniai Halotechnics. A nappal összegyűjtött meleggel éjszaka gőzturbinákkal fejlesztenek elektromos áramot.

Az új eljárással olyan olcsó lehet energiát termelni, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal, ugyanakkor nem jelentkezik azok környezetkárosító hatása. Tizennyolcezer hőtárolási módozatot próbált ki a kaliforniai cég, mire rátalált a tökéletes kombinációra: a különleges sókeverékre és a korábbinál sokkal magasabb hőmérsékletet is álló üvegre. Az új rendszer háromszor annyi napenergiát képes hasznosítani, mint a korábbi olvadéksós napkollektorok, ráadásul negyedével kevesebb alapanyagra van szükség működéséhez.

A vállalat laborjában már jó pár éve kísérleteznek a koncentrált napenergia gyűjtést (CSP) kiegészítő olvadék sós hőtárolással. A Halotechnics tervei szerint a félköríves alakzatban elhelyezett tükrök egy központi gyűjtőtoronyba sugározzák a napenergiát, amely megolvasztja a rendszerben keringő sókeveréket. A forró olvadékot aztán jól szigetelt tartályokban tárolják.

Onnan éjjel-nappal vételezhetnek az olvadékból, amelynek hőjével vizet forralnak, és az így keletkezett gőz hajtja meg az áramfejlesztő turbinákat. Persze minél több az áttétel, annál jelentősebb a veszteség. Ez ellen az amerikai fejlesztőcég az alapanyagok hatásfokának javításával próbál védekezni.

A korábbi sós naperőművekben (Szicíliában, Spanyolországban)a sókeveréket 565 Celsius-fokra voltak képesek hevíteni, ám a Halotechnics kikísérletezett egy olyan változatot, amely 700 Celsius-fokig bírja a hevítést, de nem teszi tönkre az acélcsöveket ésmás kiegészítő berendezéseket. A cég közlése szerint a hőmérsékletet egészen 1200 fokig lehet emelni ezzel a megoldással.

A tükrök üvegét is továbbfejlesztették, hogy magasabb hőmérsékletet is elviseljenek, tehát több energiát gyűjtsenek be. Az újfajta tükrökből kevesebb is elegendő ugyanakkora hatásfokhoz. A két újítástól azt várják, hogy akár 24 órásra is meghosszabbítják a sós naperőművek jelenleg napi 15 órás munkaidejét. A cél minél inkább leszorítani egy kilowattóra naperőműben termelt áram árát.

Az amerikai energiaügyi minisztérium ARPA-E programja 3,3 millió dollárral támogatja a sós napkollektor projektet, amely mintegy másfél év múlva lesz üzemképes. A minisztériumi program célkitűzése az volt, hogy egy kilowattóra áram naperőművi előállítása 6 dollárcent (14 forint) alá csökkenjen.

Forrás: Origo.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*