2018. Május 20. 18:00

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem A fotovoltaikus ipar az élre tör


A fotovoltaikus ipar az élre tör

A fotovoltaikus ipar az élre törAz Európai Bizottság fölismerte ugyan a napenergia fotovoltaikus hasznosításának jelentőségét, illetve az iparág erejét, mégsem szentel elég figyelmet a kutatás-fejlesztésre, s bizonytalan az egész iparág finanszírozása is – hozta nyilvánosságra közleményében a Európai Fotovoltaikus Ipari Szövetség (EPIA).

Az Európai Bizottság (EB) napokban nyilvánosságra hozott állásfoglalására reagálva az EPIA kijelentette, hogy a Bizottság ugyan közzétette az alacsony szénkibocsátású technológiák finanszírozásával kapcsolatos elképzeléseit, amelyben az Európai Napenergia-ipari Kezdeményezés részeként a fotovoltaikus ipar is helyet kap, de abban egyetlen szó sem esik az iparág előtt álló kihívásokról. Pedig már nagyon várják a különböző technológiákkal kapcsolatos útmutatást.

– Örülünk, hogy a bizottság felismerte a napenergia fotovoltaikus (PV) hasznosításának jelentőségét. A megfelelő feltételek biztosítása esetén 2020-ra a fotovoltaikus ipar képes lesz az EU elektromos energia igényének 12 százalékát kielégíteni – jelentette ki Adel El Gammal, az EPIA főtitkára. – Ugyanakkor sajnáljuk, hogy a közlemény egyetlen szót sem szól a fotovoltaikus ipar fejlődéséről, pedig tavaly az EU piacon elért 4,5 gigawattos növekedésével az újonnan telepített kapacitás 19 százalékát adta. Jövőre pedig a PV úton termelt áram – a piacon kialakult árakat figyelembe véve – már versenyképes lesz Európai Unió néhány régiójában.

Gyorsan tisztázni kell az Európai Napenergia-ipari Kezdeményezés finanszírozásával kapcsolatos szereposztást az EU, a tagországok és maga az ipar között. Egyelőre még sok a bizonytalanság hozzájárulásuk mértékével, illetve az állami szektor által nyújtott támogatások nagyságával kapcsolatosan. A jelenlegi válságos időszakban elengedhetetlen a magánberuházások támogatása, illetve a kockázat megosztása a nagy állami alapok és az európai ipari programok között.

Az EB túlságosan hangsúlyozza a hosszú távú fejlesztések jelentőségét, ugyanakkor nem ismeri föl a jelenleg a piacon létező, illetve a még bevezetés előtt álló PV technológiák fejlődésének szükségességét.

Az intelligens város gondolata üdvözlendő, ami nem csupán energiahatékonysági kérdés, de a városok szén-dioxid kibocsátás csökkentésének egyik legfontosabb eszköze is egyben. A fotovoltaikus ipar kulcsszerepet fog játszani a zöld építészet és az elektromos autó gyors fejlődésében.

A SET 2020 című tanulmányában az EPIA már jelezte, hogy a PV gyors fejlődésének köszönhetően 2020-ra már az EU teljes elektromos energia igényének 12 százalékát adja, ami összhangban van az unió fenntarthatósági céljaival. Ez a folyamat olyan jelentős makroökonómiai előnyökkel jár majd az EU számára, mint a várhatóan 1,4 millió munkahely, vagy a százmillió tonnákban mérhető szén-dioxid kibocsátás csökkenés – zárul az EPIA közleménye.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*