2018. Május 20. 12:01

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Ismét sikert aratott a napelemes tetőcserép


Ismét sikert aratott a napelemes tetőcserép

Ismét sikert aratott a napelemes tetőcserépOlcsóbb és nagyobb teljesítményű a hagyományosnál, darabonként is telepíthető, azonnal jelzi a meghibásodást, ráadásul beépítésekor a tetőszerkezetet sem kell módosítani. Röviden ezzel lehet jellemezni Tóth Miklós találmányát, a napelemes tetőcserepet, amely iránt több tucat megrendelő is érdeklődik a világ minden tájáról.

Amint arról már korábban (Napelem a tetőcserépben, 2009. aug. 17.) hírt adtunk, Münchenben, az InterSolar expón hatalmas sikert aratott a 2007-ben szabadalmi védettséget szerzett magyar találmány, a Tóth Miklós elektronikai szakember által megalkotott napelemes tetőcserép. A szeptember elején, Budapesten tartott Nemzetközi Találmányi Vásáron Géniusz Európa nagydíjjal ismerték el a zseniális újítást.

 

Olcsó és darabonként cserélhető

A szakember már régebb óta foglalkozik megújuló energiaforrásokkal, s ennek a munkának a betetőzését jelenti a TMT Napelemes Cseréprendszer, amely igen jó energiatermelési kapacitása mellett esztétikailag is illeszkedik a hagyományos tetőrendszerbe.

A napelemes tetőcserép a hagyományos napelemekkel szemben számos előnnyel rendelkezik. Nem terheli a tetőszerkezetet, mert a hagyományos cserép helyére kerül, súlya pedig (típustól függően 1,2-1,5 kilopond) alig harmada a héjazatnak, ezért külön tartószerkezetre sincs szükség. Miután bármely formában gyártható, beleilleszkedik a tető stílusába, s nem csúfítja el azt, ezért akár műemléki védettséget élvező épületen is alkalmazható. Költségtakarékos, mert akár darabonként is telepíthető, nem igényel külön áramvezető sínt és kábel-összeköttetéseket. S ami nagyon fontos, amíg a hagyományos napelem táblákat egyetlen elem hibájakor is cserélni kell, addig itt minden egyes cserép az oldalán látható fénnyel jelzi a hibát, s meghibásodás esetén csak a hibás darabot kell lecserélni.

 

Beépített akkumulátor tárolja az áramot

Hatékonysága is meghaladja a hagyományos napelemét, hiszen 10-40 százalékkal több energiát képes termelni. Egy négyzetméteren akár 220 watt elektromos áramot is képes előállítani. Négy cseréppel már működtethetünk egy számítógépet, nyolccal egy hűtőszekrényt, az átlagos családi ház áramigényének biztosításához pedig 300-500 darabbal kell számolni. Miután saját beépített akkumulátorral rendelkezik, nincs szükség külön akkumulátorokra sem. A nappali fényt hasznosítva egyrészt azonnal használható elektromos áramot termel, másrészt tölti saját akkumulátorát. Éjszaka az akkumulátorban fölhalmozódott energia szolgál a ház energiaigényének kielégítésére. A termelt áramot a hagyományos egyenáram/egyenáram, illetve az egyenáram/váltóáram inverterrel tudja a háztartás hasznosítani.

 

Idén már gyártják

A gyártás várhatóan még ebben az évben elkezdődik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 800 milliós beruházással épülő harsányi gyárban. A beruházás döntő többségét, mintegy 500-600 milliót a gyártósorok jelentik. A 3 ezer négyzetméteres telekhez az önkormányzattól jelképes áron jutottak, állami támogatást nem kaptak, bankhitelt pedig nem vettek igénybe. A tervezett egymilliós kapacitás értékesítése minden bizonnyal nem jelent majd gondot, mert megrendelés érkezett már az USA-ból, Mexikóból, Olaszországból, Németországból és Franciaországból, s mintegy három tucat országból érdeklődnek a forgalmazó jogok iránt.Hozzászólások (3)
Hol van?
3 2012. január 12. csütörtök, 15:28
Horváth Anna
Ma, 2012, 01. 12., ennek az energia termelő csodának híre, hamva sincs.
Ki tud róla valamit?
Vásárolni fogok!
2 2010. október 02. szombat, 16:09
Miky
Remélem a gyár építés a tervezett ütemben zajlik és vásárolni fogjuk.
Feltalalok
1 2010. augusztus 10. kedd, 19:05
Hihetetlen
Van egy emebr aki hulladékbol házat csinálna, hihetetlen találmány azis 1 a baj, nincsen pénze, reklamozni.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*