2018. Április 21. 7:38

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Csehország megelégelte a napenergiát


Csehország megelégelte a napenergiát

Csehország megelégelte a napenergiátAlábbhagyott a napenergia hasznosítása iránti a csehországi kormánylelkesedés. Jövőre ugyanis – ha minimálisan is – de csökkentik a fotovoltaikus elemekkel termelt áram betáplálási támogatását. Az intézkedést minden bizonnyal a szektor gyors föllendüléséből adódó növekvő költségvetési kiadások csökkentése motiválja.

A napelemekkel termelt áram visszavásárlási árát 5 százalékkal csökkenti 2010 januárjától a cseh kormány. A változás ugyan nem jelentős, de mégiscsak azt jelzi, hogy a kormány túlzottnak tartja a szektor 2008 óta tartó dinamikus bővülését.

Az országban 2008 második felétől él az az igen népszerű támogatási forma, amelyben a napelemekkel termelt elektromos áram országos hálózatba betáplált minden kilowattja után 52 eurocentet fizet a termelőnek az áramszolgáltató, s az átvételre egyúttal húsz év garanciát is vállal.

A rendelkezés napvilágra kerülését követően azonnal reagált a piac, s lendületet kapott az iparág: mindenekelőtt külföldi, azon belül is a szomszédos, a napenergiában is jártas német cégek kaptak az alkalmon, s létesítettek nagyszámú telepet az országban. A fejlődés gyorsaságát jól jelzi, hogy csak az idei évben 80 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Csehországban.

A jövő januártól bevezetendő 5 százalékos csökkentés a költségvetésnek minden bizonnyal könnyebbséget jelent majd, a beruházási kedvet azonban nagy valószínűséggel nem csökkenti jelentősen, hiszen az idei évben csaknem harmadával csökkentek az árak a napelempiacon.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*