2018. Május 22. 23:41

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Kulcstechnológia lehet 2020-ra a vékonyfilmes napelemgyártás


Kulcstechnológia lehet 2020-ra a vékonyfilmes napelemgyártás

Kulcstechnológia lehet 2020-ra a vékonyfilmes napelemgyártásA vékonyfilm gyártás készen áll arra, hogy a következő évtized végére az európai energiaigény 12 százalékát kielégítse. Röviden ebben foglalható össze a november második hetében, a németországi Münchenben tartott EPIA (Európai Fotovoltaikus Ipari Szövetség) II. Nemzetközi Vékonyfilm Konferencia 260 résztvevőjének véleménye az iparág jövőjéről.

A nemzetközi szervezet nemrégiben kiadott, SET For 2020 című kiadványa fogalmazza meg a címben foglalt állítást, amely egyben az EPIA legprogresszívabb forgatókönyvét is jelenti: 2020-ra az EU energiaigényének 12 százalékát elégítik ki fotovoltaikus (PV) áramtermeléssel.

A konferencián azt vizsgálták, a vékonyfilm ipar egyes szereplői miként tudnak megfelelni a jövő kihívásainak, és képesek kielégíteni a folyamatosan növekvő igényeket.

Adel EL Gammal, az EPIA főtitkárának véleménye szerint 2020-ra a teljes fotovoltaikus piac harmadát fedi majd le a vékonyfilm-gyártás, ami nagy lehetőség, de nagy kihívás is egyben.

A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen oda kell figyelni a befektetések gazdaságos fölhasználására, hogy azok növeljék az iparág versenyképességét. A költségek csökkentésével, a hatékonyság és a fotovoltaikus rendszerek élettartamának növeléséve, valamint a gyártás növelésével érhető el, hogy a PV-rendszerekkel termelt elektromos áram költségei mérséklődjenek, és egyben a fotovoltaikus technológia versenyképes legyen a hagyományos energiaforrásokkal.

A vékonyfilm technológia számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Így például alacsony az egy négyzetméterre eső gyártási költsége, nagyfokú a rugalmassága, óriási az alapanyag választéka és a környezetbarát módon gyártható. Ráadásul néhány vékonyfilm gyártási technológiával előállított napelem akár fél éven belül is megtermelheti a gyártásához fölhasznált energiát, ami kevés más technológia esetében igazolható, s egybe esik az EU által preferált célokkal. Az adottságok tehát megvannak ahhoz, hogy a technológia a jelenleginél nagyobb szeletet hasítson ki magának az európai energiaellátási tortából.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*