2018. Május 22. 13:42

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Európa használja majd a sivatagi naperőműveket


Európa használja majd a sivatagi naperőműveket

Európa használja majd a sivatagi naperőműveketTizenkét nagyvállalat és a Desertec Alapítvány képviselői a napokban látták el kézjegyükkel a dokumentumot, amelyben azt a szándékukat nyilvánították ki, hogy az idén júliusban létrehozott Desertec Industrial Initiative (DII) nevű vállalkozás keretében a közép-keleti és észak-afrikai régió napenergiáját hasznosítják.

A müncheni központtal létrejött vegyes vállalat célja az elméletben már évek óta létező Desertec-koncepció megvalósítása: a régió napos területeire – leginkább a Szahara homokjába – telepített erőművek által termelt energia hasznosítása, pontosabban Európába juttatása. Az elképzelés szerint az amúgy haszontalan területre olyan tükörrendszert telepítenek majd, amelyek fókuszát hatalmas tartályokra irányítják, s az így fölmelegedő vízzel elektromos áramot termelnek, a megtermelt elektromos áramot pedig egy kisveszteségű hálózaton keresztül az öreg kontinensre juttatják. Ahhoz persze, hogy mindez megvalósulhasson, először a kontinenseken átívelő elektromos hálózatokat kell egységesíteni és összekötni.

A négyszázmilliárd dolláros projektben olyan cégóriások vesznek részt, mint a Siemens, a Deutsche Bank vagy az energia iparban vezető szerepet betöltő E.On, így a fejlesztéshez szükséges tőke biztosan rendelkezésre fog állni. Miután az elképzelés megvalósításával jelentős mennyiségű szén-dioxid kibocsátás spórolható meg, az európai politikai támogatás is borítékolható. Az afrikai államok pedig, akik számára létszükséglet az olcsó energia, de megtermeléséhez nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű tőkével, minden bizonnyal támogatják a tervet, ha megfelelő részesedést kapnak a megtermelt energiából.

Az elképzelés megálmodói úgy számolnak, hogy 2015-re az első néhány megawattnyi energiát már megtermeli a beruházás, 2050-re pedig Európa energiaigényének 15 százalékát fedezi majd a SzaharaHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*