2018. Április 23. 13:10

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem A napelem 2020-ra az európai áramtermelés fontos tényezője lehet


A napelem 2020-ra az európai áramtermelés fontos tényezője lehet

A napelem 2020-ra az európai áramtermelés fontos tényezője lehetA napelemes áramtermelés jelentős és versenyképes tényezője lehet az európai áramtermelési piacnak, derül ki az Európai Napenergia Ipari Szervezet (European Photovoltaic Industry Association – EPIA) közelmúltban napvilágot látott tanulmányából, amelyben két forgatókönyvet ismertetnek.

Az európai áramigénynek 4-6 százalékát fedezheti a napelemes áramtermelés, ha a jelenlegi üzleti környezetet feltételezzük az elkövetkező 10-12 évben, derül ki az EPIA tanulmányából. Ha viszont a korábbinál kedvezőbb állami támogatási programok indulnak, akár a teljes áramigény 12 százalékát is adhatja – a jelenlegi egy százalékkal szemben – a napelemes áramtermelés. A döntés a politikusok és a szabályozó szervezetek kezében van.

Hogy nem a valóságtól elrugaszkodott elgondolás ez utóbbi, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a jelenlegi válságos időszakban is látványos fejlődést ér el a napelemipar. Ennek magyarázata, hogy termelése sokkal inkább függ az állami támogatás mértékétől, mint a szabadpiaci folyamatoktól.

– A napelemes áramtermelés a már a jövő esztendőben versenyképes megoldást lehet a dél-európai országok energiapiacán – jelentette ki Winfried Hoffmann, az EIPA elnöke. – Tanulmányunk szerint a 12 százalékos forgatókönyv megvalósulása esetén a napenergia versenyképes lesz más energiatermelés módszerekkel szemben az Unió energiapiacának háromnegyedén.

A kutatás adatai szerint a napenergia hatalmas jövedelmet hozhat az európai gazdaságnak, hiszen ez a leggyorsabban növekvő a megújuló energiafajták közül, s a szerzők várakozása szerint költségei jelentősen fognak csökkenni az elkövetkező időszakban.

Európának föl kell ismernie a napelemes áramtermelés növekvő szerepét a fenntartható fejlődés megvalósításában – hangsúlyozta Adel El Gammal, az EIPA főtitkára. – A napenergia az az energiafajta, amely a fenntarthatóság és a versenyképesség igen széles skáláját testesíti meg. Ezért felszólítjuk a politikusokat és a szabályozó szervek vezetőit, hogy ne legyenek kétségeik a napelemek alkalmazásával kapcsolatban.Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*