2018. Április 23. 13:10

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem A németek a napenergiára szavaznak


A németek a napenergiára szavaznak

A németek a napenergiára szavaznakA korábbi borúlátó jóslatok ellenére úgy tűnik, a közeli jövőben ugrásszerűen megnő a német háztartások és gazdálkodók által napelemekkel termelt energia mennyisége. A változás az olcsó távol-keleti napelemek gyors elterjedésének köszönhető – derült ki a Spiegel hétfői számából.

A hamburgi lap az Európai Napenergia-Ipari Szervezet (EPIA –European Photovoltaic Industry Association) adataira hivatkozva arról ír, hogy az elkövetkező öt évben várhatóan megháromszorozódik a Németországban napelemekkel előállított energia mennyisége. A napelemekkel termelt elektromos áram jelenleg nyolcszor annyiba került, mint a szén- vagy atomerőművekkel előállított energia, de ez az arány rövid időn belül megváltozhat. A német piacot elárasztó olcsó, kínai, tajvani és japán napelemeknek köszönhetően a tavalyi évhez képest harminc százalékkal csökkent a napenergia fölhasználásával előállított elektromos áram egységnyi ára.

Ennek, valamint az állam által garantált felvásárlási árnak köszönhetően magánszemélyek és gazdálkodók tömegei ruháznak be napelembe, s ennek eredményeként kétszámjegyű hozamnövekedés érhető el. Csak a tavalyi évben ezerötszáz megawatt, idén pedig – az EPIA becslése szerint – újabb kétezer megawattnyi kapacitás csatlakozik a nemzeti elektromos hálózatra. A Photon nevű szaklap még biztatóbb adatokkal számol, szerintük idén akár háromezer megawattnyi napelemet is üzembe helyezhetnek.

Az EPIA reményei szerint 2013-ig 17-21 ezer megawattnyira nő a német napenergia kapacitás, ami csökkentheti a fosszilis, illetve atomenergia felhasználást. Miután a nap sem süt mindig, a lap szakembere úgy számol, hogy átlagosan nyolc megawatt napenergia tud kiváltani egy megawattnyi atomerőművi kapacitást. Így az átlagosan ezer megawattos atomerőművi kapacitást figyelembe véve kijelenthető, hogy 2013-ig két atomerőművet lehetne kiváltani napenergiával.

Az eredeti cikk: http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,632644,00.htmlHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*