2018. Május 22. 6:07

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem 1,2 milliárd euróból versenyképessé tehető napenergia termelés?


1,2 milliárd euróból versenyképessé tehető napenergia termelés?

1,2 milliárd euróból versenyképessé tehető napenergia termelés?A madridi SET-konferencián bemutatott Napenergiaipari Kezdeményezés szerint 1,2 milliárd euró fölhasználásával versenyképessé tehető a napelemes energiatermelés.

Az Európai Napenergiaipari Szövetség (EPIA) által is támogatott terv szerint a 2010 és 2012 közötti három éves időszakban legkevesebb 1,2 milliárd eurót kell a napelem technológiák fejlesztésére költeni. Ennek az összegnek a felhasználásával a termelés optimalizálásán keresztül csökkenthetik a gyártási költségeket, illetve olyan technológiákat alakíthatnak ki, amelyek segítségével gond nélkül össze lehet kötni a napelemes rendszereket a nagy hálózatokkal.

Ezek az első lépések azon az úton, amelynek eredményeként az évtized végére versenyképes lehet a napelemmel termelt energia a hagyományos módon termelt energiával. Az ehhez szükséges, mintegy 1235 millió euró hatvan százalékát a magánszektorból várják, a maradékot pedig az Európai Bizottságnak és az EU tagországoknak kell állniuk.

Az EPIA és a Napelemipari Technológiai Program már tavaly óta együtt dolgoznak az Európai bizottsággal, valamint az EU tagországokkal a Kezdeményezésen. Javaslatuk szerint, amelyet tizenhat tagállam már el is fogadott, három célterületen kell jelentős fejlődést elérni. Fejlett technológiákat kell meghonosítani a napelemgyártás területén, amelynek eredményként csökkennek az előállítás költségei, fejleszteni kell az épületbe integrálható termékeket a könnyebb és olcsóbb beépíthetőség érdekében, s végül fejleszteni a napkoncentrátor technológiát. Egyetértés volt abban is, hogy hosszú távon az olyan intelligens modulok fejlesztését kell előtérbe helyezni, amelyek megkönnyítik a hálózatintegrációt.

A konferencián megerősítették, hogy amennyiben az EU a napelemes áramtermelés élén akar, maradni, akkor hatékony pénzügyi támogatási rendszert kell kialakítani, mert a kutatás-fejlesztési költségvetés emelése nélkül menthetetlenül lemaradnak a versenybe. Az USA és az ázsiai országok ugyanis jelentős összegekkel támogatják a technológiai kutatásokat, s ennek eredménye már konkrét gyártási költségcsökkenésben ölt testet.

A stabil piaci növekedéshez ennyi azonban nem elég. A kapacitások növelése legalább ekkora jelentőséggel bír, akárcsak a tarifatámogatáson keresztül testet öltő közösségi támogatás.

A tartós piaci sikerhez mindezen felül szükség van megfelelő piaci szabályozási rendszerre, az elosztóhálózatok megerősítésére és az átviteli kapacitás növelésére.


Forrás: epia.orgHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*