2018. Május 21. 15:01

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Nyomás alatt a vékonyrétegű technológia


Nyomás alatt a vékonyrétegű technológia

Nyomás alatt a vékonyrétegű technológiaÉrdekes átrendeződések voltak az elmúlt hónapokban a vékonyrétegű napelemes piacon (a különböző technológiákról egy bevezető írásunk itt olvasható).

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a múlt hónap végén bombaként robbant a hír: az  Applied Materials (AMAT) abbahagyta a technológia és gyártósorok értékesítését, kivonul a vékonyrétegű piacról. Az AMAT az egyik legnagyobb high-tech gépgyártó a világon, aki processzorok gyártásától a kristályos modulok előállításáig kínál akár komplett gyártósorokat.

Ők néhány éve léptek be a vékonyrétegű technológia piacára, rögtön óriási méretű (8nm-es) napelemek gyártására képes gépeket kínáltak - óriási beruházási költségek mellett. A két legnagyobb versenytársuk a svájci Oerlikon és a japán Ulvac volt ezen a piacon, mindhárman aSi technológiát kínáltak. Meglehetősen sikeresen, főként a 2005-ös szilícium-hiány után, egyenként több tucat gyárat felépítve.

A 2008-as válság után azonban értékesítéseik visszaestek, bankfinanszírozás nélkül senki se épített több 10, néha akár néhány százmillió eurós befektetéssel vékonyrétegű gyárakat. A válság mélyülésével pedig zuhanni kezdtek a kristályos napelemek ára, s ezzel láthatóbbá vált, amit az utóbbi időben már amúgy is néhány szakmai magazin és elemző már megkérdőjelezett: az amorf-szilícium (aSi) technológia versenyképessége - amit korábban az alacsony hatásfok mellett az alacsony áruk kompenzált. De a kristályos napelemek árának csökkenésével ők már nem igen tudtak egy ponton túl árat csökkenteni, mivel a gépeik drágák voltak, így az amortizációs költségek fixen magasan maradtak.

A cikk folytatása itt olvasható.

Forrás: napelemek.blog.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*