2018. Május 21. 14:47

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Sehol sem vagyunk a napenergia hasznosításában


Sehol sem vagyunk a napenergia hasznosításában

Sehol sem vagyunk a napenergia hasznosításábanJelenleg is a sor végén kullogunk a napenergia hasznosításában, s a kormány tervei, illetve az MTA ajánlása szerint továbbra is ott maradunk.

Bár hazánk adottságai alapján jelentős mennyiségű napenergiát hasznosíthatna, mégsem tett senki lépéseket ennek a tiszta energiának a hasznosítása érdekében, s jelek szerint a jövőben sem várható változás e tekintetben – áll az Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platform (IMNTP) közleményében. A szervezet szerint sem a Megújuló Nemzeti Cselekvési Tervben, sem a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Megújuló Energiák Hasznosítása című tanulmányában, sem pedig az Új Széchenyi-tervben nem kap helyet a fotovoltaikus energia hasznosítása.

Pedig a szervezet szerint hazánk adottságai jók, hiszen viszonylag sokat süt a nap, de azt egyáltalán nem hasznosítjuk. A napenergia hasznosításával károsanyag kibocsátás nélkül, hosszú távon, kevés karbantartást igénylő módon lehetne villamosenergiát termelni. Mindez egyelőre nem megy állami támogatás nélkül. Az IMNTP arra hívja föl a figyelmet, hogy beruházási támogatás és kedvezményes visszatáplálási ár nélkül lehetetlen a technológia térhódítása.

Megítélésük szerint hazánkban is az európai mintát kellene követni, ahol jelentős erőforrásokat fordítanak a napenergia termelés fejlesztésére: Bulgária 2020-ig szóló 300 megawattos vállalását messze alulmúlja a hazai tervekben szereplő 15 megawatt, nem is beszélve arról, hogy Csehországban már jelenleg is ezer megawattnyi napelem termeli az áramot. Az IMNTP szerint hazánk az évtized végéig akár 500 megawattnyi kapacitást is kiépíthetne gond nélkül.

Forrás: IMNTPHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*