2018. Április 20. 10:41

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Napelemes repülővel a Föld körül


Napelemes repülővel a Föld körül

Napelemes repülővel a Föld körülHamarosan a valóságban is megkerülheti a Földet a napelemes repülő. Most szimulátorral tesztelték, hogy a pilóta hogy érzi majd magát az úton.

Andre Borschberg és Bertrand Piccard, a Föld napelemes repülővel történő megkerülésére létrehozott Solar Impulse-projekt alapítói úgy tervezik, 2014-ben már megkerülheti a Földet a harmadikgenerációs repülővel. Borschberg több mint hatvan órát töltött a Solar Impulse repülőgépszimulátor irányítófülkéjében. Borschberg már egy 72 órás etap végén van, több tesztet is lefuttattak, hogy felkészüljön arra, mi vár rá, amikor napelemes repülőgépével körberepüli a Földet 2014-ben.

„Egész jól érzem magam, jobban, mint amire számítottam” - mondta Borschberg a svájci pilótafülke-utánzatból kitekintve. A hosszas tesztelésre azért volt szükség, hogy meghatározzák, hogyan lehet legjobban kezelni a pilóta igényeit, miközben megkerüli a Földet. Abban is segített, hogy a csapat módosítson a pilótafülke kialakításán.

A pilótafülke valamivel nagyobb, mint az első, 2009-es változat. „El tudok végezni benne néhány gyakorlatot, ami segít stimulálni az izmokat, így javíthatom a vérkeringésem."

Borschbergnek a teszt részeként megengedtek néhány rövid, 20 perces szunyókálást is. Amikor az ébresztő működésbe lép, nincs lehetősége megnyomni a szundi gombot: a svájci légierő korábbi pilótájának egyből át kell vennie az irányítást a repülő felett. Minden ilyen alkalommal megmérték a reakcióidejét: ideje 2-4 másodperc körül alakult, ami nagyon jónak számít. Az alváshiány legnagyobb kihívása persze a landolás. Borschberg azt mondja, a szimuláció előrehaladtával egyre több döntési segítségre volt szüksége.

A harmadik generációs Solar Impulse-nak 71 méteres szárnyfesztávolsága lesz, és nem kerül bele valódi robotpilóta. A repülőgép egyszerűen nem rendelkezik elegendő energiával ahhoz, hogy mindenféle magasságváltozást lekezeljen, így egy automatikus rendszer csak problémákat okozna.

 

Forrás: index.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*