2018. Április 23. 13:07

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Napelem, napkollektor, szélkerék az új építési szabályzatban


Napelem, napkollektor, szélkerék az új építési szabályzatban

Napelem, napkollektor, szélkerék az új építési szabályzatbanA közműpótló műtárgy felsorolásba bekerült a napelem, a napkollektor, a szélkerék, és a komposzt toalett is. A zártkertek a különleges, beépítésre nem szánt területekbe tartoznak.

Módosul az országos építési szabályzat jövő januárban.Újdonság, hogy egy terület akkor is közművesítettnek minősül, ha nem kapcsolódik hálózathoz, hanem helyileg oldják meg a villanyáram előállítást, a vízellátást és a szennyvíz-elvezetést. A módosítás valamennyi lakóterületen az alap-lehetőségbe sorolja az üzemanyagtöltőt, mivel a kivételeket tartalmazó felsorolás megszűnik.

Jelenleg a nagyvárosias lakóterületen ilyet nem lehet elhelyezni, a kisvárosias és a kertvárosias területeken kivételesen, és csak a falusias lakóterületen helyezhető el üzemanyagtöltő.

Új szabály az üdülőterületekre vonatkozóan, hogy állattartó épület csak egyféle, a lovas turizmust szolgáló istálló lehet. Árnyékszéket, komposztálót pedig csak a terepszint alá, fedve lehet elhelyezni. Birtokközpontot továbbra is csak 3 százalékos beépítéssel lehet létesíteni. Új, kiegészítő szabály, hogy a birtokközpont telkén szállás jellegű és vendéglátó épület is elhelyezhető.

A fényszennyezés is újként került be a szabályba. Szintén új elem a vagyonvédelem, amely általános, fokozott és kiemelt lehet. Ez utóbbihoz például olyan anyagokat, szerkezeteket és berendezéseket kell alkalmazni, hogy a speciálisan felkészült támadónak is ellenálljanak.

Törekedni kell a megújuló energiák használatára (napelem, napkollektor, szélkerék, komposzt toalett ...)

Azzal is kiegészült az OTÉK, hogy törekedni kell - tehát nem kötelező - az energia visszanyerésre, a megújuló forrásból származó energiák felhasználására, illetve az épületgépészeti berendezések energiahatékony üzemeltetésére. Szakszerűen, bontott építőanyagok is felhasználhatók. Visszakerül a szabályozásba a szállás jellegű épület. A kormányrendelet tervezethez fűzött indoklás kiemeli: a hajléktalanszállókkal szembeni követelményeket is ez a fejezet tartalmazza. A kerti építmények körében megszűnik a kerti tó 20 négyzetméteres korlátozása. A közműpótló műtárgy felsorolásba bekerült a napelem, a napkollektor, a szélkerék, és a komposzt toalett is.

A zártkertek a különleges, beépítésre nem szánt területekbe tartoznak. Ezeknél jelenleg 2 százalékos a beépíthetőség, ezt az új OTÉK 5 százalékra emeli. Az épületeket úgy kell megvilágítani, hogy ez ne okozzon fényszennyezést a horizonton.

Forrás: IngatlanMenedzser.huHozzászólások (1)
napelem, szélkerék
1 2013. július 01. hétfő, 13:53
Skuczi Roland
Nem vagyok a témában járatos, ezért szeretném megkérdezni, hogy a napelem és szélkerék vonatkozásában lehet-e számítani a helyi szabályozások változására, mit jelent e tekintetben az, hogy at OTÉK szerint ezek már közműpótlók?
Esetleg tudja-e valaki, hogy falusias lakóterületen miért kifejezetten tilos szélkerék létesítése és az indoklás valós-e, tehát "tudományos" oka van, vagy inkább mondva csinált, mert pl. nem szeressük, mint A hülyeség kora c. filmben?
Sima ház tetejére szeretnék kicsi szélkereket (300 W, kb. 1,5 m átmérő).
Köszönöm!

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*