2018. Április 21. 7:47

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Magyar találmány: Energiatakarékos égő napelem meghajtással


Magyar találmány: Energiatakarékos égő napelem meghajtással

Magyar találmány: Energiatakarékos égő napelem meghajtással ( Kép: gettyone.com )Hosszú szárú növényre emlékeztető energiatakarékos égőt tervezett napelemes és esőturbinás áramforrással az a magyar egyetemi hallgató, akinek találmánya egy indiai pályázat másfél tucat kiemelt pályázata közé került.

Ez év januárban immáron ötödik alkalommal rendezték meg az INDIA - Future of Change (India - A változás jövője) innovációs pályázatot. Idén a verseny tizennyolc kiemelt pályázata között egy magyarral is találkozhattunk: a mindössze huszonnégy éves tervező, Miklósi Ádám Mangólámpa fantázianevű lámpatervével.

A fiatal magyar egyetemi hallgató, aki a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatója, jelenleg a Göteborgi Egyetemen készíti diplomamunkáját. Kreativitását az indiai monszun éghajlat szélsőségeit kihasználó utcai lámpával mutatta meg. A Mangólámpa névre hallgató világítótestek kialakításához a Közép-Indiára jellemző rendkívül esős nyarak és a száraz, napsütéses telek adták az inspirációt. Lámpáit beépített esőturbinák és napelemek működtetik - energiatakarékosan, az időjárás függvényében. Bravúros technikai ötletét elegáns formával ötvözte: lámpái kecses, hosszú szárú, szikleveles növényre emlékeztetnek, amelynek levelei rejtik a közvilágítást szolgáló LED-lámpákat.

A háromfordulós verseny döntőjét az Indiában rendezett Indialogues konferencia részeként rendezték meg, ahol a 18 pályázónak szakmabeli zsűri előtt kellett prezentálnia tervét. A versenyt egy indiai és egy brit diák nyerte meg. Pragya Singh, az indiai Nemzeti Design Intézet hallgatója bénulásban szenvedőknek tervezett segédeszközzel, míg a brit tervező, Oliver Blanchard, a Plymouth-i Egyetem hallgatója, egy különleges orvosi fecskendővel érdemelte ki a 35 ezer dolláros fődíjat, amelyet egy-egy féléves szakmai gyakorlattal is kiegészítettek. Az eredmények azt mutatják, hogy a kiírók elsősorban azokat az ötleteket értékelték, amelyek az egészségügyben jelenthetnek megoldást.

A magyar tervező, bár a fődíjat nem vihette el, pozitív tapasztalattal és lehetőségekkel tért haza, hiszen a rendezvényt követően együttműködő partnerekre talált a projekt kivitelezésére, megvalósítására. Így elképzelhető, hogy hamarosan az általa tervezett lámpák fogják bevilágítani India utcáit. Az ifjú tehetségnek nem ez az első sikere a nemzetközi porondon. A tavaly Nagy-Britanniában meghirdetett Elektrolux DesignLab nemzetközi formatervező versenyen Sous-vide főzőrendszerével a legjobb nyolc pályázó közé került, amire mind a hazai, mind a nemzetközi szakma felfigyelt, és azóta is számon tartják a tehetségét.

Forrás: HetekHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*