2018. Április 22. 22:19

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Napenergia törvény miatt perelnek a cseheknél


Napenergia törvény miatt perelnek a cseheknél

Napenergia törvény miatt perelnek a csehek ( Kép: gettyone.com )A csehországi naperőműveket sújtó 26 százalékos, visszamenőlegesen kivetett adó miatt miliárdos kártérítési pert indítanak a naperőművek működtetői.

A 2010 vége óta, amikor kivetették a napenergia termelők hasznát megcsapoló jelentős adót, folyamatosan vitáznak a felek, de úgy tűnik, mostanra elfogyott a csehországi naperőművek tulajdonosainak türelme, és milliárdos kártérítési pert indítanak a cseh állam ellen.

A Prague Monitor jelentése szerint az érintett 11 külföldi befektető − valamennyi az International Photovoltaic Investors Club (IPVIC) tagja − közölte a prágai pénzügyminisztériummal, hogy beperlik a cseh államot. Frank Schulte, az IPVIC főtitkára szerint nem elég, hogy az aránytalanul magas adóval Prága súlyos anyagi kárt okozott a külföldi befektetőknek, az is nyilvánvalóvá vált: a nemzetközi trenddel szembe menve továbbra is akadályozni akarja mind a meglevő, mind az épülő naperőművek működését és fejlesztését. Ennek bizonyítékát látják abban is, hogy a cseh energiaszabályozási hivatal (ERÚ) elnöke, Alena Vitásková közölte, 2014-től meg akarják szüntetni a megújuló energiaforrások támogatását. Az intézkedést ezt azzal indokolták, hogy − jóval a 2020-as határidő előtt − 2013 végére teljesítik vállalásukat, mely szerint az ország energiaszükségletének 13,5 százalékát megújuló forrásból biztosítják

Nem ez lenne az első olyan per, amit Prága elveszít külföldi befektetőkkel szemben, és ezúttal is óriási összegről van szó. A napelemesek veszteségét a prágai gazdaságtudományi egyetem 560 milliárd koronára becsülte, és a Czech Photovoltaic Industry Association (CZEPHO) sokkal szerényebb számítása szerint is a kártérítés összege elérheti a 250 milliárd koronát.

Forrás: NapiHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*