2018. Május 21. 15:03

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Rekordot döntött a német napelem-park teljesítménye


Rekordot döntött a német napelem-park teljesítménye

Rekordot döntött a német napelem-park teljesítménye ( Kép: gettyone.com )A német napelemek múlt pénteken és szombaton több energiát termeltek, mint húsz atomerőmű, azaz harmadával emelkedett egy év alatt termelésük.

A napenergiát használó áramtermelő berendezések együttes teljesítménye az előző héten pénteken és szombaton a déli órákban elérte a 22 ezer megawattot, ami nagyjából 20 atomerőmű teljesítményének felel meg. A hétköznapi fogyasztást tekintve a 82 milliós ország áramigényének nagyjából egyharmadát lehetne fedezni a napelemekkel megtermelt árammal. Egy átlagos hétvégi napon pedig – amikor a legtöbb energiafaló üzemben áll a munka – az áramigény felét lehetne fedezni a napenergiából.

Világcsúcs a napenergia termelésben

Egy évvel korábban még alig14 ezer megawatt volt a németországi napelemcellák összesített teljesítménye. A növekmény elsősorban a beépített kapacitás növekedésének a következménye. A pünkösd előtti csúcsérték így egyben világrekordot is jelent; Németországon kívül nincs még egy ország a világon, ahol egyszerre 22 ezer megawatt áramot lehet termelni a napsugarak révén – értelmezte az adatokat Norbert Allnoch, a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit vizsgáló münsteri IWR nemzetközi kutatóintézet igazgatója. Hozzátette: a technológia nagy előnye, hogy a legnagyobb teljesítményt éppen a déli órákban produkálja, amikor kiugróan nagy a fogyasztás.

A szélkerekek száma is lendületesen nő

A napenergiához hasonló ütemben bővül a szélenergia alapú áramtermelés is Németországban, de a beépített kapacitás növekedése önmagában nem elég ahhoz, hogy sikerüljön a 2011 tavaszi fukusimai atomkatasztrófa hatására kidolgozott úgynevezett energiapolitikai fordulat. A kormány elhatározása szerint 2022-ig teljesen felhagynak az atomenergia alkalmazásával. A 17 atomerőmű közül nyolc idősebb létesítményt a Japánban történt baleset után csaknem azonnal leállítottak, a többi kilencet fokozatosan, egymás után kapcsolják le a következő tíz évben, az energiatermelésben keletkező kiesést pedig lehetőség szerint megújuló, környezetbarát forrásokból termelt energiával pótolják.

Hiányzik négyezer kilométernyi hálózat

A fő probléma az, hogy szélerőműveket elsősorban az északi, tengerparti területeken építenek, a legnagyobb energiaigény viszont a déli, délnyugati iparvidékeken jelentkezik. További gond, hogy a szél- és a napenergia-termelésben is nagyok az ingadozások, a teljesítmény időnként a nullához közelít, máskor pedig - mint a pünkösd előtti napokban - minden korábbinál magasabbra emelkedik. Ezért a változó körülményekhez kell igazítani az áramszállító és elosztó rendszert, ami szinte összehasonlíthatatlanul költségesebb vállalkozás, mint napelemcellák vagy szélturbinák telepítése. Egy kilométer nagyfeszültségű távvezeték kiépítése például nagyjából 1 millió euróba kerül, ilyen vezetékből pedig mintegy 3.800 kilométert kellene építeni 2022-ig, a már meglévő hálózatot pedig mintegy 4 ezer kilométer hosszúságban korszerűsíteni kell - áll a négy vezető hálózatüzemeltető társaság kedden bemutatott tanulmányában. Az elemzés szerint a beruházások összesített költsége 32 milliárd euró.

Forrás: MTIHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*